nosila ga je kobnog dana

Zaključan je, prekriven krvlju i niko ga neće videti još 80 godina: 6 tajni kompleta koji je zauvek ušao u istoriju

0

Verovatno najpoznatiji ružičasti kostim ikada je onaj koji je Džeki Kenedi nosila kada je ubijen njen suprug, američki predsednik Džon Kenedi.

foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Malo je odevnih predmeta koji imaju toliko ima toliko istorijske važnosti kao ružičasti komplet bivše prve dame Džeki Kenedi.

 

Tadašnji američki predsednik Džon F. Kenedi i njegova supruga Džeki su 22. novembra 1963. godine stigli u Dalas, a sve završilo atentatom na njega i pogođen je dok se vozio u koloni kroz grad.

 

Ružičasti komplet koji je Džeki Kenedi nosila u tom trenutku postaće simbol tragičnog dana kada je njeg suprug, a američki predsednik ubijen.

 

- Ako postoji jedan jedini predmet koji prikazuje i sramotu i nasilje koje je izbilo tog dana, kao i glamur i izveštačenost koji su mu prethodili, to je krvavo ružičasto odelo Džeki Kenedi, primamljiv prozor na slavu i modu, njenu privlačnost i njen čeličnu rešenost, stvari koje znamo o njoj i stvari koje nikada nećemo znati u potpunosti - napisala je modna kritičarka Newyork Times Keti Horin 2013. godine.

U nastavku vam predstavljamo 6 stvari koje možda niste znali o ovom kompletu:

 

  • Komplet u stvari nije Chanel

 

Mnogi misle da je ružičasto odelo Džeki Kenedi Chanel, ali je to zapravo replika koju je napravio američki dizajner.

 

Dizajn odela je preuzet direktno iz Chanelove kolekcije za jesen/zimu 1961. godine.

Međutim, kako se od prvih dama obično očekivalo da nose odeću napravljenu u Sjedinjenim Državama, repliku odela za Kenedija je napravila modna kuća na Park aveniji Čez Ninon, navodi Newyork Times.

 

Komplet od vunenog buklea imao je zlatna dugmad, tamnoplave linije na rukavima i prednjem delu i tamnoplave revere.

 

Urađen je u živopisnoj nijansi ružičaste, koja u to vreme nije bila široko poznata, jer je većina fotografija i video snimaka od dana atentata bila dostupna samo u crno-beloj boji.

 

  • Džeki Kenedi je ovaj komplet nosila najmanje 6 puta pre tragedije

 

Dok se ovaj komplet vezuje za tragično putovanje u Dalas, zapravo, Džeki Kenedi je ovaj komplet nosila u brojnim drugim prilikama. 

 

Tako je na primer prva dama SAD-a nosila ovaj komplet tokom posete Londonu 1962. godine i iste godine kada se sastala sa premijerom Alžira.

Ovaj stajling je navodno bio jedan od omiljenih autfita njenog muža Džona Kenedija, a on je posebno tražio da ga nosi na njihovom putovanju, navodi se u knjizi CR Fashion Book.

 

  • Nakon ubistva, Džeki Kenedi je odbila da se presvuče

 

Nakon što je njen muž ubijen, Kenedi je odbila da se presvuče sve dok se nije vratila u Belu kuću.

 

Nakon ubistva njenog muža, ružičasta suknja i sako su ostali neočišćeni i prekriveni mrljama krvi. 

 

Prema izveštaju biografa Vilijama Mančestera o atentatu u njegovoj knjizi "Smrt predsednika", kako je izvestio LA Tajms, pomoćnik i predsednikov lični lekar su predložili da se prva dama presvuče u novu odeću nakon što se ukrcala na avion kako bi prisustvovala polaganju zakletve Lindona B. Džonsona.

Međutim, Džeki je to odbila  rekavši Neka vide šta su mu uradili.

 

- Nekako, to je bio jedan od najdirljivijih prizora, ta besprekorna žena izvrsno obučena i u krvi -  napisala je supruga Lindona Džonsona,  Lejdi Bird Džonson kasnije u svojim dnevnicima.

 

  • Nedostaju šešir sa kutijom i bele rukavice

 

Nedostaju odgovarajući šešir sa kutijom i bele rukavice, koji su izgubljeni tokom haosa koji je nastao posle atentata.

 

Kostim Džeki Kenedi, čarape, cipela torba i mornarska bluza pronađeni su nakon atentata i stavljenin u kutiju, koja je prvo data majci prve dame SAD-a, a ond aje prebačena u Američkom nacionalnom arhivu. 

 

Izgubljeni su ružičasti šešir bivše prve dame i bele rukavice.

 

Kako je preneo LA Times, šešir je poslednji put viđen u bolnici nakon atentata, a sa pramenovima Džekine kose.

Lična sekretarica prve dame Meri Galager nikada nije želela da govori o tome.

 

Iako su tokom godina uloženi napori da se locira šešir, on i dalje nedostaje.

Prema LA Tajmsu, istoričari Kenedija rekli su izdanju da sumnjaju da je prodata privatnom kolekcionaru ili da je „zaglavljena na nečijem tavanu“.

 

  • Kostim se sada nalazi u tezoru u zgadi Nacionalnog arhiva u Merilendu

 

Kako piše The New York Times, kutija sa ružičastim kostimom, čarapama i dodacima stigla je u Nacionalni arhiv u prvoj polovini 1964. godine. 

 

Kutiju je pratila nepotpisana beleška na dopisnici majke Džeki Kenedi Dženet, koja je glasila

 

- Džekin kostim i torba — nošeni 22. novembra 1963. godine.

 

Porodica Kenedi nikada nije dala upute da li žele ili ne da se odeća očisti, tako da je sve ostalo netaknuto, u istom stanju u kakvom su bili kada se Džeki Kenedi presvukla u Beloj kući 1963. godine. 

Predmeti se trenutno čuvaju na tajnoj lokaciji unutar kompleksa Nacionalne arhive i uprave u Koledž Parku, Merilend, u trezoru sa kontrolisanom klimom.

 

Prema LA Tajmsu, temperatura u trezoru se održava između 18 i 20 stepeni, uz nivo vlažnosti od 40%, a vazduh se menja šest puta na sat.

 

  • Kutija će se otvoriti za javnost 2103. godine

 

Na zahtev njene porodice, ružičasti kostim neće biti vidljivo javnosti do 2103. godine - 80 godina od sada i 140 godina od atentata.


Nakon smrti Džeki Kenedi 1994. godine, predmeti su zaveštani njenoj ćerki i jedinom preživelom nasledniku, Kerolajn Kenedi. Međutim, za to vreme su ostali u arhivi.

Kerolajn Kenedi je 2003. godine zvanično prenela vlasništvo na Nacionalni arhiv uz odredbu da će oni biti skriveni od pogleda javnosti još 100 godina.

 

Iako ružičasto odelo Džeki Kenedi neće biti vidljivo javnosti do 2103. godine, daleko iza života mnogih ljudi, na fotografijama će ga uvek pamtiti kao simbol jednog od najtragičnijih dana u američkoj istoriji.

 

makonda-tracker