večno trendi

JEDINE cipele koje vam trebaju ove godine: Ako morate da nosite SAMO JEDAN PAR OBUĆE, neka to bude ova mala magija

0

Postoji li model cipela koji je udoban, elegantan i (za)uvek u modi? O, da!

Večno trendi ženska obuća
Večno trendi ženska obućafoto: Street style photo, Shutterstock

Proteklih sezona gotovo da nije bilo velike modne kuće koja u svojoj kolekciji nije predstavila ovaj model cipela. Versace, Miu Miu, Gucci, Chanel... svi su ponudili svoju varijantu udobnih, šik i vrlo praktičnih cipela, koje u svetu mode važe za pravi klasik.


U pitanju su cipelice imena Mary Jane, uglavnom okruglog vrha sa jednim suptilnim kaišem preko risa, koje danas imaju mnogo različitih verzija.

 

Proizvode se sa vrhom raznih oblika, sa platformom ili niskim đonom, malenom štiklom, ravne ili sa stabilnom blok-petom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Small Lot (@smalllotco)


Jednako su popularne i lakovane i mat verzije, a dostupne su i cipele od prevrnute kože. Najčešće se nose crne u kombinaciji sa niskim belim soknama, ali sve su popularnije one u drugim bojama.


Reč je o modelu koji postoji makar od vremena španske kraljice Merceditas, supruge kralja Alfonsa XII. Marija de las Mercedes de Orleans udala se za kralja 1878. godine, a preminula je samo pet meseci posle venčanja. Ova tužna ljubavna priča postala je legendarna u Španiji i inspirisala mnoge pesme i slike, a uskoro se proširila priča i o ljupkim lakovanim cipelama koje je kraljica nosila kada je rekla "da".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elodie Romy (@elodieromy)

 

Prvi put je ovaj model predstavljen pod imenom Mary Jane predstavljen 1904. godine, kada je brend Brown Shoe Company iz Misurija nazvao cipelice po Meri Džejn, devojčici u koju je zaljubljen popularni strip junak tog vremena Baster Braun.

 


One su se vrlo brzo proširile Amerikom i svetom kao jedan od vodećih trendova u ženskoj modi, ali pravi bum napravile su u Parizu tokom dvedesetih i tridesetih godina 20. veka.

 

 

To je bio vrlo popularan izbor dok je suknja bivala sve kraća, a noge izložene pogledima, pa su izgledale duže u cipelama koje imaju zaobljen vrh koji tek prekriva prste i jedan elegantan kaišić preko stopala.

 

 

makonda-tracker