simbol seksualne revolucije

Stoji svakoj ženi — bez obzira na kilograme, građu, visinu: Ova haljina je krije višak, daje obline i TAKO JE ZAVODLJIVA

0


Pojavila se u prošlom veku, očarala planetu tokom sedamdesetih i spada u modele koji laskaju svakoj figuri

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Čuvena belgijska dizajnerka Dajana fon Firstenberg ima iza sebe brojne kolekcije i jedinstvene dizajne, ali ništa nikada neće nadmašiti haljinu na preklop, model koji je postao zaštitni znak njenih modnih linija i koji su mnogi kopirali u decenijama koje su usledile.


Haljina na preklop pojavila se u ženskoj modi zahvaljujući Elzi Skjapareli u tridesetim godinama, dok ih je Amerikancima deceniju kasnije predstavila Kler Mekardel. Međutim, pravi bum ovaj model doživeo je 1974. godine, kada je Dajana fon Firstenberg napravila pletenu haljinu na preklop, zbog koje je, štaviše, slavna dizajnerka završila na naslovnoj strani prestižnog magazina Newsweek. Ova haljina odmah je privukla pažnju žena širom sveta, pre svega zahvaljujući činjenici da je na tako suptilan i jednostavan način isticala seksepil u danima najvećeg seksualnog buđenja i modne revolucije na Zapadu.

 

1 / 6 Foto: Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia


Rajsferšlusi su noćna mora ako ne želiš da probudiš muškarca dok se iskradaš iz njegovog kreveta — prokomentarisala je jednom Fon Firstenbergova.


To, međutim, nije sve: zbog činjenice da ističe struk i "lomi" figuru na pola, ovaj model haljine prikladan je i za mršavice i za devojke s viškom kilograma, kao iz svaku visinu, tip građe... Zbog toga haljina na preklop ostaje popularna decenijama, a mnogi poznati brendovi predstavljaju svoj varijante jednog od najpraktičnijih i najlaskavijih modela u istoriji mode.

 

 

makonda-tracker