BEAUTY REPORTER

Otkrivamo: Kako se izboriti sa suvom kožom

0
Odgovarajuća nega važna je za svaki tip epiderma, ali postoje situacije u kojima je ona i više od toga – uslov svakodnevice oslobođene neprijatnosti, a na koji način se leči atopijski dermatitis, otkriva naš stručni saradnik

 

 

Emolijensi postoje u različitom obliku i sastavu, kao losioni, kremovi, masti i kupke, ali uvek sadrže komponente koje čine kožu mekom i vlažnom, obezbeđuju neophodnu hidrataciju i jačanje njenog zaštitnog dela. U zavisnosti od manifestacije oboljenja, tek onda na red dolazi medicinska terapija, koja može podrazumevati kortikosteroide, inhibitore kalcineurina ili druge vidove lečenja, kao što je fototerapija kod teških formi bolesti kada nije dovoljna lokalna terapija.


BRZA REŠENJA


Kod upalnih stanja atopijskog dermatitisa dermatolozi najčešće preporučuju kreme koje sadrže kortikosteroide, koje brzo deluju i ublažavaju svrab. Međutim, među pacijentima postoji sumnjičavost i strah od upotrebe takvih preparata zbog potencijalnih neželjenih efekata.


Zimska nega lica: Pet lekcija o suvoj koži

 

Ti strahovi nastali su iz neadekvatne i nekritičke upotrebe kortikosteroida i zato je uloga lekara važna ne samo u dijagnostikovanju atopijskog dermatitisa i određivanju adekvatne terapije već i u tome da pacijentu objasni kako oni deluju, koji tipovi postoje, zašto je prepisana baš određena vrsta i kako se pravilno koriste.

 

Kako pobediti suvu kožu?

 

Pogrešna terapija, u najmanju ruku, može biti nedelotvorna, što daje prostora oboljenju da se razvija. Zato, između ostalog, apsolutno nije preporučljivo da pacijenti sami uspostavljaju dijagnozu i terapiju atopijskog dermatitisa. Ono u čemu ne mogu pogrešiti jeste redovno korišćenje emolijensa i zamena sapuna uljanim kupkama. Svaku drugu terapiju neophodno je prepustiti lekaru.

 

foto: Promo

 

Tekst: prof. dr Željko Mijušković

( Priredila: Ksenija Konić, Izvor: Story.rs )
makonda-tracker