direktno iz prirode

Najjeftinije sredstvo protiv bora i opuštene kože: Maska za lice od zelenog čaja ima 5 supermoći za koje niste znali

0

Zeleni čaj koristi se na razne načine, između ostalog i kao đubrivo za biljke, a sve je popularnija "uradi sama" maska koja lice čini glatkim, zategnutim i hidriranim

Zeleni čaj ima široku primenu, a može da se nanese i na lice
Zeleni čaj ima široku primenu, a može da se nanese i na licefoto: kazmulka/Shutterstock

Za zeleni čaj često čujemo da je najzdraviji na svetu, a iako je teško rangirati čajeve po tome koji je najblagotvorniji po zdravlje jer imaju različita svojstva i sastojke – nema sumnje da je ovaj i te kako poželjno konzumirati često.


Brojna naučna istraživanja dokazala su da on sadrži korisna bioaktivna jedinjenja, može poboljšati funkciju mozga, pomaže u sagorevanju masti, ima razne antioksidanse, pomaže kod lošeg zadaha, u prevenciji hroničnih bolesti...


Sve češće se može čuti i da je popularna "uradi sama" maska za lice od zelenog čaja baš ono što nam treba da bismo usporili starenje kože, a medicinska platforma Healthline izdvojila je pet prednosti korišćenja ove maske.

Prevencija raka kože


Zeleni čaj sadrži polifenole i šest različitih vrsta katehina, koji imaju antioksidativna svojstva. Antioksidansi su molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala, jedinjena koja mogu da naškode telu, zdravlju i koži ako je njihov nivo previsok. Moga da izvovu oštećenja ćelija i povezani s mnogim bolestima, uključujući i rak.

 

Maska za lice od zelenog čaja pomaže kod niza problema s kožom
Maska za lice od zelenog čaja pomaže kod niza problema s kožomfoto: hedgehog94/Shutterstock

Prema studiji objavljenoj 2010. u listu Archives of Biochemistry and Biophysics, antioksidativna moć katehina EGCG (epigalokatehin galat) može pomoći u popravljanju oštećenja DNK uzrokovanih ultraljubičastim zracima sunca, što može pomoći uz zaštiti od nemelanomskog raka kože.


Bori se protiv preranog starenja


Studija iz 2003. pokazala je da pomenuti antioksidans, kog ima u izobilju u zelenom čaju, može da podmladi ćelije kože koje umiru. Tako što štiti i popravlja ćelije, on može da se bori protiv znakova starenja učini da koža izgleda zdravije.


Vitamini u zelenom čaju, naročito vitamin B2, takođe mogu da sačuvaju mladolikost kože, a B2 ima sposobnost da održava nivo kolagena, što doprinosi čvrstini kože.


Smanjuje crvenilo i iritacije


Zeleni čaj ima i antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući visokom sadržaju polifenola. Tako on može da pomogne i kod iritacija kože, crvenila i otoka, kao i da ublaži opekotine od sunca.

 

Zeleni čaj može da posluži za domaću anti-age masku za lice
Zeleni čaj može da posluži za domaću anti-age masku za licefoto: kazmulka/Shutterstock

Navodno zeleni čaj pomaže i kod iritacija i svraba izazvanih psorijazom, dermatitisom i rozaecom, i kod keloida.


Pomaže kod akni


Antioksidativna, protivupalna i antimikrobna svojstva zelenog čaja čine ga efikasnim tretmanom i za akne i masnu kožu.

 

Polifenoli, kada se nanesu na kožu, pomažu u smanjenju lučenja sebuma, koji dovodi do pojave akni, a uz to se bore proritv infekcije oštećujući bakterijske membrane.

Vlaži kožu


Zeleni čaj sadrži nekoliko vitamina, uključujući vitamin E, koji je poznat po tome što hrani i hidrira kožu.


U studiji objavljenoj 2013. u medicinskom časopisu Dermatologic Therapy, učesnici su nanosili eksperimentalnu formulaciju ekstrakta zelenog čaja na podlakticu 15 i 30 dana. Na kraju studije, istraživači su otkrili da je kod učesnika povećana vlažnost kože i da je ona manje hrapava.

 

Zeleni čaj ima široku primenu, a može da se nanese i na lice
Zeleni čaj ima široku primenu, a može da se nanese i na licefoto: Shutterstock/5 second Studio

Recept za masku za lice od zelenog čaja


Sastojci:

 

  • 1 kašika zelenog čaja
  • 1 kašika sobe bikarbone
  • 1 kašika meda
  • voda (opciono)


Priprema


Skuvajte šolju zelenog čaja, pa ostavite kesicu da odstoji oko sat vremena. Kad se kesica čaja ohladi, otvorite je izvadite usitnjene listove zelenog čaja. Stavite ih u manju posudu, pa im dodajte sodu bikarbonu i med i napravite pastu. Ako je previše gusta, dodajte nekoliko kapi vode.


Primena


Očistite lice kako bi sastojci lakše prodrli u kožu, pa ravnomerno nanesite masku na lice i nežno je umasirajte kako biste uklonili mrtve ćelije kože i prljavštinu iz pora. Ostavite masku da odstoji 10-15 minuta, pa isperite toplom vodom.


Nanosite jednom do triput nedeljno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dermatolog Lana Ćirković i psiholog Bojana Šlajmer o opasnosti novog bjuti trenda

 

makonda-tracker