važno je

Koje estetske tretmane izbegavati tokom leta? Možete da potrošite novac i dobijete – fleke i opekotine

0

Iako su u pitanju tretmani za ulepšavanje poznati po velikoj efikasnosti, dermatolozi ističu da izlaganje kože suncu nakon njih može da ima vrlo neprijatne posledice.

Pošto je teško držati se preporuka dermatologa o zaštiti kože u trenucima kada je najosetljivija posle tretmana, pojedine procedure je bolje odložiti za zimu.
Pošto je teško držati se preporuka dermatologa o zaštiti kože u trenucima kada je najosetljivija posle tretmana, pojedine procedure je bolje odložiti za zimu.foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom leta pridajemo više pažnje nezi kože,na prvom mestu štiteći se od sunca i smanjujući rizik od opekotina, drugih oštećenja i prevremene pojave bora.


Uz pojačanu i redovnu upotrebu SPF-a važno je prilagoditi i uobičajenu rutinu visokim temperaturama i većem broju sunčanih sati, ali šta je sa estetskim tretmanima?


Postoje li neke anti-aging procedure koje su manje efikasne tokom leta, jesu li neke opasne i da li ih izbegavati, za Glossy objašnjava specijalistkinja dermatovenerologije dr Jovana Pešić.

Efikasnost samih procedura nije povezana sa izlaganjem sunčevim zracima, ali određene procedure deluju na površinski sloj kože, pa ona samim tim postaje osetljivija na sunce – ističe ona.

 

Sunce ne utiče na to hoće li tretman biti efikasan, ali izlaganje suncu nakon uklanjanja površinskog sloja kože može da bude opasno.
Sunce ne utiče na to hoće li tretman biti efikasan, ali izlaganje suncu nakon uklanjanja površinskog sloja kože može da bude opasno.foto: dotshock/Shutterstock

Zato savetujemo ablativne laserske tretmane, mikronidling protokole, više koncentracije hemijskih pilinga tokom zimskih meseci.


Naravno, ovi tretmani nisu apsolutno zabranjeni u letnjim mesecima, ali je vrlo važno slušati savete stručnjaka i ne izlagati se sunčevim zracima.

 

Dr Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologije
Dr Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologijefoto: Privatna arhiva

To ne znači da je njih nemoguće raditi i tokom leta, ali nam je tada neophodna saradnja pacijenta koji će se striktno štititi od sunca, tj. neće izlaziti napolje dok se koža u celosti ne oporavi. S obzirom da je ovo jako teško praktično izvesti tokom letnjih meseci, opšta preporuka je da se ove procedure ne rade od početka aprila do oktobra – kaže dr Pešić.


To važi i za uklanjanje benignih promena koje mogu da se pojave na koži, dodaje ona.


Razlog za to je privremeno mehanički oštećen ili stanjen površinski sloj kože tokom same procedure, pa je koža onda osetljivija na sunce, veće su šanse da izgori, ali i da stvori hiperpigmentacije ili fleke. Isto važi i za dermatološke procedure, koje podrazumevaju uklanjanje benignih promena s kože kao što su bradavice, fibroma, hemangioma, keratoze, čije uklanjanje savetujemo u zimskom period godine, kada se tretirana koža može lakše zaštititi od sunčevih zraka i intenzivnijeg znojenja – objasnila je za Glossy.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Saveti dermatologa: Šta da radite kada izgorite na suncu?

 

makonda-tracker