za mladolik izgled

Podmlađivanje regije oko očiju: PODOČNJACI se mogu ukloniti na više načina, a najbolji zavisi od njihove vrste

0

Da biste znali koje je pravo rešenje za vaše podočnjake i vratili mladolik izgled, najpre treba da utvrdite kom tipu oni pripadaju.

Kada se koriste hiujaluronski fileri za podočnjake?
Kada se koriste hiujaluronski fileri za podočnjake?foto: sruilk/Shutterstock

Kako ukloniti podočnjake i da li je to uopšte moguće ponajviše zavisi od njihove vrste i u kakvom je stanju lice pre procedure.

 

Mnogo je uzroka podočnjaka, a vodeći je starenje, usled kog se koža opušta i biva sve tanja. U njoj ima sve manje masti i kolagena koji pomažu u održavanju elastičnosti, pa su i krvni sudovi ispod kože sve vidljiviji, što objašnjava tamnu boju ovog područja.

 

U koži se zbog opuštanja javljaju praznine, pa izgledamo umorno.

Kako se rešiti podočnjaka?

 

Uglavnom oni koji žele da ih se reše, kao i u slučaju svih znakova starenja, pomišljaju na botoks kao nenadmašan odgovor savremene estetske medicine , ali postoji više opcija – a i to zavisi od tipa podočnjaka.

 

Tretman za podmlađivanje regije oko očiju bira se u skladu s tipom podočnjaka
Tretman za podmlađivanje regije oko očiju bira se u skladu s tipom podočnjakafoto: Marina Demeshko/Shutterstock

Rešenje za vrećaste podočnjake

 

Kako za Glossy objašnjava dr Srđan Prodanović, član Izvršnog odbora Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejžing medicine Srbija, kod kesa ispod očiju najbolje rešenje nisu injekcije botulin toksina.

 

Kesasti tip podočnjaka skoro najčešće se i najbolje rešava operativnom korekcijom – ističe on.

 

– Postoje neke varijante koje mogu da se koriguju određenim vrstama lasera, CO2 laserom ili radiofrekventnim mikronidlingom, to je popularni Morpheus 8 aparat.

Rešenje za upale podočnjake – hijaluronski fileri

 

Međutim, ako su podočnjaci izbrazdani i udubljeni usled gubitka potkožnog masnog tkiva, stručnjaci će vam uglavnom preporučiti hijaluron radi nadoknade izgubljenog volumena.

 

Hijaluron nakon ubrizgavanja u predeo podočnjaka – ali ne kesastih podočnjaka, već onih koji su sasečeni – fizički popunjava tu prazninu. Time se senčenje ispod podočnjaka umanjuje i samim tim izgledamo manje umorno – kaže dr Prodanović.

 

Prema njegovim rečima, efekti tretmana hijaluronom prosečno traju od devet do 12 meseci, iako to zavisi od osobe do osobe.

 

Postoji mnogo dilema u vezi s tim koliko je hijalurona potrebno, a ovaj lekar naglašava da je izuzetno važno da se ne popuni cela praznina, odnosno da se ne pretera s filerima.

 

– Ja u najvećem broju slučajeva koristim jedan mililitar filera, a svim pacijentima objasnim da se za regiju podočnjaka nikada ne koristi velika količina filera i koriguje se defekt ili praznina samo do 60-70 posto. Razlog je to što nakon nekoliko nedelja taj filer "povuče" malo vode, pa ako se pretera mogu nastati kesice ili zelenkasta prebojenost te regije ako se filer aplikuje previše površno – kaže on.

 

Kao i pri svakoj proceduri, komplikacije nisu isključene, iako su rizici minimalni ako tretman izvori profesionalac.

 

Najbolji tretman za podočnjake određuje se prema njihovoj vrsti, a postoje kesasti i upali tip
Najbolji tretman za podočnjake određuje se prema njihovoj vrsti, a postoje kesasti i upali tip foto: Shutterstock/Syda Productions

Što se tiče komplikacija, naravno, mogu se desiti sa svakom intervencijom. Najčešće nastaju modrice ili, ako se pretera s količinom filera, pomenute kesice, ali ako radi iskusan lekar verovatnoća za komplikacije je minimalna – objašnjava.

 

BONUS VIDEO

Šta je podizanje obrva botoksom?

 

makonda-tracker