najčešća pitanja

Botoks ili hijaluron – šta odabrati? Ovi tretmani koštaju slično, ali između njih postoji mnogo bitnih razlika

0

Mnogi ih mešaju, ali tretmani botoksom i hijaluronskim filerima zapravo imaju sasvim različite indikacije. Šta su zapravo botoks i hijaluron, kako deluju, koliko traju njihovi efekti i kakve su cene?

botoks i hijaluron su dve sasvmi različite procedure
botoks i hijaluron su dve sasvmi različite procedurefoto: DuxX, Shutterstock

Botoks i hijaluron su dve ključne reči kada je reč o estetskoj medicini proteklih godina.


Nakon što su dugo bili rezervisani samo za holivudske zvezde, ovi tretmani su postali pristupačniji i dostupni većini ljudi koji žele da se ulepšaju uz pomoć "iglica".


Ono što mnogi ne znaju jeste da su u pitanju dve supstance koje ne samo što su različitog sastava već imaju i različite indikacije i mehanizme delovanja nakon ubrizgavanja.


Kako je za Glossy istakao dr Srđan Prodanović, član Izvršnog odbora Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejžing medicine Srbija, hijaluron popunjava i preoblikuje lice, dok botoks deluje tako što ukoči mišiće.

 

Mnogi se pitaju koje su prednosti, a koje mane ovih tretmana, što on ne smatra povezanim.


Pošto su u pitanju dve različite procedure, ne postoje prednosti. Koriste se svaki za svoju indikaciju – rekao nam je.

 

botoks se uglavnom koristi za tzv. mimične bore
botoks se uglavnom koristi za tzv. mimične borefoto: Gorodenkoff/Shutterstock

Razlika je suštinska. Hijaluronski fileri su na bazi hijaluronske kiseline i oni služe za popunjavanje i, nekad, za oblikovanje. Popunjavamo usne, srednji masiv lica, konturišemo jagodice, vilicu i slično. Dok je botoks uobičajeno ime za botulin toksin. Njegova je uloga da privremeno parališe mišiće i time smanjuje nastanak bora koje su posledice tih kontrakcija. Najčešće se koristi u gornjoj trećini lica: na čelu, između obrva, oko očiju, a može se koristiti i u donjoj trećini lica – objasnio nam je dr Prodanović.


Na pitanje postoji li razlika u pogledu toga za koje se delove lica preporučuje koji tretman, on ističe da su najvažnije potrebe određenog pacijenta.


Svakom pacijentu pristupamo individualno – gde postoji manjak, tu popunimo, a ako treba nešto da se oblikuje i konturiše, tu koristimo hijaluronske filere – ističe dr Prodanović, koji dodaje da je druga opcija, odnosno botoks, uglavnom namenjena borama koje nastaju usled facijalnih ekspresija, kao i da tretman botoksom nije jedina mogućnost.

 

Najčešće se botoks koristi u gornjoj trećini lica: na čelu, između obrva, oko očiju
Najčešće se botoks koristi u gornjoj trećini lica: na čelu, između obrva, oko očijufoto: fizkes/Shutterstock

Botoks koristimo najviše za mimične bore. Naravno, tu postoji i čitav dijapazon tretmana koji se obavljaju laserima, radiofrekventnom mikronidlingu, nekim ultrazvučnim aparatima koji imaju za cilj da se poboljša tekstura kože, da se umanje masne naslage, da se zategne koža i slično.

 

Prema njegovim rečima, nijedan od ovih tretmana ne bi opisao kao "opasan", iako naglašava da nestručno izvođenje "popunjavanja" nosa hijaluronom može da dovede do problema


U suštini, većina tretmana u estetskoj medicini se smatra sigurnima, ali bih kao jedan od zahtevnijih izdvojio korekciju nosa hijaluronskim filerima jer tu, ako nismo oprezni, možemo da napravimo komplikacije – kaže dr Prodanović.

 

Koliko traju efekti jednog, a koliko drugog?


Botoks - blokada mišića - traje tri do četiri meseca, ali ukupni efekti su oko šest meseci. Što se tiče hijaluronskih filera, njihovo trajanje je od devet meseci do dve godine – ističe.


Što se tiče cene, on je ocenjuje sličnom – 300 evra košta i jedan mililitar hijalurona i botoks tri zone, što podrazumeva na čelu, između obrva, oko očiju.

 

BONUS VIDEO

Šta je podizanje obrva botoksom?

 

makonda-tracker