soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

korisno je znati

Kako pravilno obrijati noge? Ove 2 greške mnoge žene prave, a zbog njih dlake drastično brže porastu

Mnoge žene briju noge gotovo svakog dana, naročito leti, a evo u čemu najčešće greše 

foto: Promo
foto: Promo

Ako se stalno suočavate sa svrabom, pečenjem, uraslim dlačicama ili čak osipom, verovatno pravite neke greške prilikom brijanja nogu.

 

Ali na sreću, postoje saveti i trikovi koje su odobrili stručnjaci na putu do glatkog brijanja bez iritacije nakon toga.

 

Evo stručnih saveta o tome na šta treba da pazite kada brijete noge:

 

 

Neka topla voda radi za vas

 

Navlažite kožu toplom vodom pre brijanja da biste omekšali dlačice i otvorili pore. Stručnjaci preporučuju brijanje pred kraj tuširanja jer će koža biti više hidrirana, što automatski znači manji rizik od iritacije kože, piše Miss7.

 

Obavezno: krema ili gel za brijanje

 

Šta god da radite, nikada se ne brijte "na suvo".  Ako se brijete bez kreme ili gela, postoji velika verovatnoća da će doći do ozbiljne iritacije kože. Brijanje na suvoj koži ili samo vodom može izazvati iritaciju kože usled abrazivnih sila brijača. Krema ili gel pomažu da brijač lakše klizi po koži, ne uništava njen gornji sloj, a istovremeno smanjuje verovatnoću da se posečete ili neravnomerno brijete.

 

Kako se pravilno briju dlake s nogu?
Kako se pravilno briju dlake s nogu?foto: puhhha/Shutterstock

 

Brijanje u pravcu rasta dlačica

 

Priznajemo, to skoro niko (ili skoro niko od nas) ne radi, ali stručnjaci preporučuju brijanje u pravcu rasta dlačica. Iako mnogi ljudi misle da brijanje u suprotnom smeru može dati bolju, glatku kožu, ono povećava rizik od uraslih dlačica. Takođe, nikada se ne brijte preko posekotine ili rane. Ako imate infekciju kože, brijanje područja može usporiti zarastanje ili uzrokovati širenje i pogoršanje infekcije.

 

Negujte kožu nakon brijanja

 

Nakon što završite sa brijanjem, obavezno nanesite hidratantnu kremu. Ovaj korak je važan jer brijanje može poremetiti barijeru kože, što dovodi do crvenila i svraba ako se ovaj korak ne preduzme.

 

 

Vodite računa o svom brijaču

 

Nakon brijanja, uvek isperite brijač da biste uklonili dlačice i naslage proizvoda za brijanje. Ako je oštrica potpuno čista svaki put kada se brijete, mogućnost iritacije i infekcije je znatno smanjena. Takođe, preporučuje se čuvanje brijača na hladnom i suvom mestu, jer to smanjuje mogućnost akumulacije bakterija. Ovo takođe smanjuje mogućnost rđe i produžava životni vek sečiva.

 

Brijte se samo oštrim brijačem

 

Priznajemo, skloni smo da koristimo isti brijač više puta. Ipak, treba imati na umu da je najbolje da se uvek brijemo novim brijačem. Za ženske dlake nije potrebno kupovati neke koji su mnogo skupi, jer su ženske dlake često mekše od muških. Ipak, ne morate ni da preterujete sa menjanjem brijača. Sve dok je oštrica oštra, čak i najjeftiniji brijač za jednokratnu upotrebu funkcioniše jednako dobro. Ali ako je brijač tup, moraćete da pređete preko istog mesta nekoliko puta, što znači veću mogućnost iritacije, posekotina ili uraslih dlačica. Često urasle dlake ili posekotine od brijanja su dobri pokazatelji da je vreme da zamenite brijač.

 

Kako pravilno obrijati noge?
Kako pravilno obrijati noge?foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy /

 

Koliko puta možete da koristite brijač pre nego što morate da ga bacite zavisi od toga koliko često se brijete i kako ga čuvate nakon upotrebe. Izbegavajte upotrebu jakih proizvoda posle brijanja. Ako je vaša rutina nege tela obično puna jakih ili veštačkih mirisa, trebalo bi da se uzdržite od upotrebe odmah nakon brijanja. Njihovi sastojci mogu izazvati privremenu nelagodnost, peckanje ili iritaciju nakon brijanja.

 

Piling pre ili posle brijanja?

 

Ako se pitate da li bi trebalo da napravite piling pre ili posle brijanja, odgovor je pre. Nakon što omekšate kožu pod tušem, sledeći korak u procesu uklanjanja dlačica treba da bude piling. Mrtve ćelije kože mogu začepiti folikule dlake i zarobiti kosu ispod kože, što rezultira uraslim dlačicama. Uklanjanje mrtve kože pilingom ne samo da će osigurati da folikuli dlake budu u najboljem stanju za uklanjanje dlaka, već će omogućiti i normalan rast nakon brijanja. Pošto brijanje može izazvati mikro posekotine na koži, fizički pilingi su previše abrazivni da bi se koristili zajedno sa brijanjem.

 

Umesto toga, odlučite se za nežniji hemijski piling. Sastojci kao što su alfa hidroksi kiselina (AHA) i beta hidroksi kiselina (BHA) rade na pilingu kože stimulišući obnavljanje ćelija. BHA su posebno dobre jer su kiseline koje vole lipide, što znači da vole ulja.