napokon rešenje za ovaj problem

Magična caka koja zanima sve žene na svetu: Kako da nosite visoke štikle, a da vas ne bole stopala?

0

Ako volite visoke potpetice, verovatno ste navikli i na bol koji vas prati nakon nošenja....

 

Postoji nekoliko načina da izbegnete bol u stopalima
Postoji nekoliko načina da izbegnete bol u stopalima foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Nekim damama čak i neka umerena potpetica može izazvati nelagodnost. Ali, ne morate odustati od svog stila da ne biste imali bolove u stopalima.
 

Kao i sve stvari, i ovu praksa čini boljom. Cipele sa visokom štiklom  drže vaše stopalo u neprirodnom položaju koji gura vašu težinu na loptice vaših stopala. Potrebna vam je vežba da biste mogli da zadržite taj položaj sa bilo kojim nivoom udobnosti. Vežba će vam takođe pomoći da pronađete najstabilniji način hodanja u štiklama. Što je prst veći i što je peta uža, potrebna je veća preciznost prilikom kretanja.
 

CAKA


Profesionalni zabavljači će često "uhodavati" novi par visokih potpetica hodajući u njima kratko vreme kod kuće pre nego što ih nose celo veče na sceni. Počeće da ih nose po 5 ili 10 minuta i tako lagano napreduju do sat vremena neprekidnog nošenja.

Takođe pomaže da se istegnete nakon nošenja visokih potpetica. Vežbe koje istežu vaše listove su posebno važne za sprečavanje ili smanjenje bolova nakon nošenja potpetica. Podizanje pete je dobra opcija, a takođe možete istražiti i vežbe istezanja za plantarni fasciitis, odnosno bol u stopalu. (Nošenje potpetica bez istezanja zapravo može izazvati ovo bolno stanje!)

TRIKOVI

 

Postoji mnogo trikova za smanjenje bolova dok nosite visoke potpetice. Njihova efikasnost varira u zavisnosti od stopala pojedinca, ali evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći.


Odmarajte stopala

 

Probajte da nekad odmarate stopala
Probajte da nekad odmarate stopala foto: megaflopp/Shutterstock

Najlakši i najefikasniji način da ublažite bolove je da skinete potpetice i povremeno ih zamenite ravnim cipelama, posebno ako ćete mnogo da hodate. Čak i diskretno izvlačenje cipela na nekoliko trenutaka može pomoći!
 

Uložak

 

Nabavite uložak za podnožje stopala. Jedan od glavnih razloga zašto imamo bolove kada nosimo visoke potpetice je taj što su metatarzalne kosti (duge kosti stopala) pod mnogo većim pritiskom nego što bi bile u ravnim kostima. Malo podloge može smanjiti tu nelagodu.
 

Spajanje prstiju

 

Spajanje vašeg trećeg i četvrtog prsta na nozi je jako korisna caka. Dokazi su pokazali da omotavanje medicinske trake oko ovih prstiju dvaput može pomoći u smanjenju upale, što može smanjiti bol u nervima u intermetatarzalnim nervima. Ovaj trik ne funkcioniše za svakoga, ali je jeftin tako da možda vredi pokušati.
 

Kreme

 

Još jedan trik za koji ste možda čuli je upotreba kreme za utrnuće. Ovo može da funkcioniše, ali samo za veoma specifičan problem, zbog čega ga nismo uključili na gornju listu. Krema za utrnuće samo umanjuje osećaj na prvom sloju vaše kože. Ako nosite cipele koje su neprijatno zategnute ili lagano trljaju, krema može pomoći kod tog bola na površini, ali neće pomoći kod bolova od upale ili iritacije unutar stopala.
 

 

makonda-tracker