klasika

Lepše od mokasina, pristupačne i IDU UZ SVE! Šik ravne cipelice iz ženskih snova obeležiće 2024. godinu

1

Kakve će se cipele nositi ove godine, pitate se? Kako prognoziraju modni znalci, tokom 2024. vraćamo se klasici, ali je nećemo kombinovati samo s odelima. Naprotiv!

Kakve će se cipele nositi 2024. godine?
Kakve će se cipele nositi 2024. godine?foto: photo-lime/Shutterstock

Proteklih godina mokasine su ubedljivo bile najpopularniji model ravne obuće, kako za svakodnevne prilike, tako i za one svečanije, a sada bi jedan stari, provereni i pouzdani par cipela mogao da ih zameni.


Novi trend pokrenula je Mijuča Prada, pod okriljem porodičnog brenda Prada, a reč je o obući koja izgleda vrlo šik i pruža izgledu notu ozbiljnosti.


U pitanju su tzv. zumbane cipele, model poznat još i kao brogue, koji se već decenijama često vraća u modu, a najuticajnije influenserke i trendseterke nosiće ih tokom 2024. na razne načine!

Šta su zumbane cipele?


Danas se ovaj model uglavnom vezuje za mušku modu, ali on i te kako ima zapaženo mesto u ženskim kolekcijama.

 

Zumbane cipele
Zumbane cipelefoto: glebchik/Shutterstock

Brogue cipele potiču iz Irske i Škotske i najpre su napravljene za rad u polju, a poljoprivrednicima su bile praktične zbog rupica u dizajnu, koje su služili kao odvod za vodu i blato koji su se nakupljali u cipelama tokom rada. Upravo su po tome i dobili ime – od galske reči brog, što bi moglo da se prevede kao "zaštita za nogu".

 

Sara Barton za Alexander McQueen predlaže kombinaciju zumbanih cipela i džinsa
Sara Barton za Alexander McQueen predlaže kombinaciju zumbanih cipela i džinsafoto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Vremenom se njihov izgled menjao, usavršavao i postale su luksuzne cipele koje se vezuju za otmenost i poslovni stil, ali neka vas to ne zavara – možete ih nositi i uz farmerke, i uz mini-suknje, kao i uz klasična odela.

 

Brogue cipele u kolekciji modne kuće Tod's
Brogue cipele u kolekciji modne kuće Tod'sfoto: x / Avalon / Profimedia

Brojne modne kuće predstavile su ih u svojim novijim kolekcijama, a Sara Barton, nekadašnja dizajnerka modne kuće Alexander McQueen obožava da ih kombinuje sa džinsom, dok italijanski brend Tod's predlaže da ih nosimo s elegantnim pantalonama visokog struka.

 

Zumbane oksford cipele za žene
Zumbane oksford cipele za ženefoto: Misha Beliy/Shutterstock

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Maison Margiela mary jane cipele

 

makonda-tracker