lični potpis

Kako izgraditi sopstveni i prepoznatljiv stil? 9 trikova uz koje nećete biti samo neko ko kopira influenserke

0

Ako pronađete stvari koje vam savršeno leže i napravite dobru kombinaciju istih – tu nema greške.

 

foto: Creative Lab/Shutterstock
foto: Creative Lab/Shutterstock

Izraz "signature look" je deo modnog žargona koji se često koristi. On označava osobe koje su uspele da izgrade prepoznatljiv, a ipak veoma skladan i ukusan stil. 

 

Ali da biste to uradili, morate na prvom mestu da uradite jednu stvar. Jeste da neprestano gledanje autfita svetskih zvezda može da bude od pomoći, isto kao i ako sačuvate svaki post na društevnim mrežama na kome primetite lepu modnu kombinaciju, ali… To vam zapravo ne garantuje da ćete da izgradite sopstveni stil, već tako samo kopirate tuđi. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postanete moderni, ali i autentični.

Bilo da želite iz korena da promenite svoj stil ili da isprobate nešto malo novo, postoji nekoliko jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći da vam se dopadne ono što vidite kada svakog jutra otvorite svoju garderobu. Prvo, morate razumeti šta zaista volite. 

 

1. Vaša silueta

 

 

Pogledajte se u ogledu u više različitih kombinacija i primetite koji oblik, odnosno koja silueta vašeg tela u kojoj vrsti odeće se vam se najviše dopada. Primetite koje delove želite da istaknete, a koje da sakrijete i onda samo krenite da se pridržavate toga.

 

2. Vaš modni potpis

 

 

Većina naših vrhunskih ikona stila ima zaštitni znak koji možete uočiti izdaleka. Ovo može biti neki običan ili neobičan dodatak, neočekivana boja, print ili čak neki trik. To mogu biti frizura, naočare za sunce, torbica, minđuše, kombinacije svega navedenog ili nešto sasvim peto.

 

3. Investirajte u klasike

 

Farmerke
foto: Creative Lab Shutterstock

Uspešan stil sa potpisom je onaj koji ćete voleti godinama i godinama, tako da bi trebalo da se fokusirate na nošenje stvari koje zaista obožavate. Jedan od naših omiljenih trikova za uređivanje garderobe je da imamo zasebnu šinu u ormanu i na mesec dana stavimo sve što nosimo na nju.

 

Brzo ćete shvatiti koje stvari su neizostavni delovi vaše garderobe, a koje u stvari i ne nosite. Jednostavno, ulažite u predmete za koje znate da ćete zauvek nositi. Bukvalno, ako procenite da su farmerke vaša stvar - kupite nekoliko modela i budite spremni za svaku priliku!

 

4. Copy/Paste

 

Drugarice, Prijateljice, Instagram, Društvene mreže, tračevi
foto: sergey causelove Shutterstock

Da se razumemo, ovo nije ključni savet za vaš stil, ali ipak nekad može da pomogne. Gledajte, pamtite, zapisujte, fotografišite sve što procenite da vam se sviđa. Na Instagramu, Fejsbuku, u časopisima, filmovima, serijama, u svojoj okolini... 

 

Onda procenite šta bi od toga bilo lepo na vama, ali nemojte u potpunosti prepisivati. Sastavite od više stvari koje naizgled ne idu zajedno barem jednu kombinaciju.

 

5. Prepoznajte šta ne volite

 

Plus size, Sreća, Zdravlje, Gojaznost
foto: Galina Zhigalova/Shutterstock

Kada uređujete svoju garderobu, jednako je važno da obratite pažnju na stvari u kojima se ne osećate dobro. Podrazumeva se da samo zato što svaka influenserka koje se setite nosi Gucci majicu ne znači da bi trebalo i vi da je nabavite. Naravno, to se odnosi i na stil cipela, jakni, nakita…

 

6 Pronađite prave boje

 

 

Ovo je, naravno, potpuno subjektivno. Zanemarite ideju o tome koje boje "pristaju" vašem tonu kože i idite uz ono što volite. Naše mišljenje je da ako se osećate dobro noseći određenu nijansu, onda ćete i izgledati sjajno. Crvena, plava, žuta, bela, braon, crna, zelena, roze - nije važno.

 

 

7. Dobro pogledajte šta već imate

 

 

Ključ za postizanje ličnog stila je u tome da imate efikasnu, organizovanu garderobu. Prema rečima jednog stručnjaka, kada stvarate sopstvenu "kolekciju", trebalo bi da ciljate na 50 odevnih komada ili manje.

 

Nemate ideju odakle da počnete? Pa, za početak shvatite šta zapravo iz raznih razloga ne nosite i onda ga izbacite. Nemojte bespotrebno gomilati stvari.

 

8. Nađite svoju "uniformu"

 

Kožne pantalone
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Reč „uniforma“ možda zvuči užasno dosadno, ali mnogi od najotmenijih ljudi koje poznajemo imaju jednu — bilo da je to vikendom, poslom ili svakim danom. Na primer, na nedelji mode, Ana Vintur se drži kompleta od tvida i cvetnog dezena. Samo zato što imate formulu na koju znate da se možete osloniti ne znači da ona uvek mora da izgleda isto. Možete se igrati sa varijacijama i malo verovatnim dodacima ili jednostavno koristiti ovo kao odeću na koju ćete se vratiti kada nemate „šta da obučete“.

 

9. Nemojte se fokusirati samo na novosti

 

Rijana
foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Svi novi trendovi, novi brendovi, novi stilski trikovi, pogotovo oni koje promovišu poznati, ponekad mogu izgledati neodoljivo—ali nemojte odmah da se pecate na njiih. Fokusirajte se i na klasične komade garderobe koji će trajati, kupujte u starinskim prodavnicama ili na sajtovima za preprodaju i pronađite inspiraciju za stil iz bilo koje decenije. To će vas učiniti totalno unikatnim.

 

 

makonda-tracker