učinite uslugu sebi!

Niti stil mora biti dosadniji, niti treba da bude! 5 modnih saveta koje morate usvojiti ako ste prešli ČETRDESETU

0

Neki saveti modnih stručnjaka i modna pravila nisu zanemarljivi, ali ako ste ušli u četrdesete godine, to ne znači nužno lošiji stil. Naprotiv!

foto: giuseppelombardo/Shutterstock
foto: giuseppelombardo/Shutterstock

Ne dopustite da vas uko ubedi u suprotno: godine nisu  bitne. Naravno, to ne treba biti izgovor da se ponašamo nezrelo ili možda nedolično u važnim situacijama, ali što se tiče oblačenja, previše je ustaljenih pravila i konvencija kojih se slepo držimo kad bismo se radije obukli po sopstvenom raspoloženju.

 

 

Slušajte svoj instinkt i želje i ne zaboravite da su najprivlačnije i najharizmatičnije žene one koje se tako osećaju! Bilo da je u pitanju odeća, šminka ili frizura, to što ste dobrano prešli četrdesetu nije simptom starenja po svaku cenu. Možda po nekim drugima stvarima, ali po stilu — ne!

 

Neki saveti modnih stručnjaka i modna pravila nisu zanemarljivi, ali ako ste ušli u četrdesete (ili pedesete ili kasnije) godine, to ne znači nužno lošiji stil. Prihvatite određena pravila koja će vam i pomoći da izgledate fantastično, damski i poželjno, nezavisno od godina, posla, dece...

 

  • Prvo: ove komade odbacite.

 

Ni pomirenje s godinama ne znači da neke komade morate zadržati u ormaru po svaku cenu. Nije sve ni za svakoga. Najbolje bi bilo da odbacite sledeće komade: neonske/fluorescentne boje, pantalone s resama ili japanke (sem po kući ili na plaži).

 

To nije znak da nosite isključivo cipele s debelom petom i crne sakoe. Najbolje je naći bezvremenske komade koji vam pristaju, kao, na primer Dženifer Aniston, koja bez problema nosi i seksepilne haljine, i ženska odela, i kombinezone, i teddy kapute... I sve joj odlično pristaje i niko je i ne pita koliko ima godina.

 

1 / 6 Foto: Profimedia

 

  • Drugo: ne pratite slepo trendove.

 

Možete i bolje od toga. Ako vam nešto ne stoji ili vam se, naprosto, nikad i nije dopadalo, što biste ga kupili po svaku cenu? Ili, još gore, zato što to "treba" da se nosi kad se pređe četrdeseta? Poželjno je voleti nove trendove i na neki način ih učiniti svojima, ali ne treba menjati svoj izgrađeno stil tako što biste u njega ubacivali trendovi koji vam nikako ne odgovaraju.

 

  • Nova veličina je okej

 

Ako vam je košulja preuska oko grudi ili stomaka, a pantalone otkrivaju golu kožu leđa (ili još gore, zadnjice) dok sedite, odmah ih eliminišite. Zaboravite i na fraze "ali, uvek sam nosila 38/40". Birajte novu veličinu koja vam odgovara i hrabro je prihvatite. Bolje je tako sve i da su dva konfekcijska broja viša od onog na koji ste navikli. Izgledaćete bolje.

 

starije žene, Starija žena, šoping
foto: Shutterstock
  • Manje je više!

 

I ova "modna izreka" važi uvek i svuda. Umesto glomaznog i zveckajućeg nakita birajte svedenu ešarpu koju ćete voleti i koja će biti vaš zaštitni znak, a što se nakita tiče, minimalizam će biti mnogo blistaviji i efektniji.

 

Zelena torba, Moda, Horoskop, Proleće, Stil
foto: olgakimphoto/Shutterstock
  • Uložite u neke komade koji se lako kombinuju

 

To ne mora biti nešto preskupo po svaku cenu. To treba biti komad koji je, pre svega, kvalitetan i isplati se uložiti u njega malo više novca. Ako su cipele, onda neka budu dobrog materijala i kalupa. Proverite i svoju veličinu, jer se stopala menjaju i možda vam više ne odgovara broj iz mladosti. Uložite u dobar aksesoar, recimo, dobre naočare za sunce, dobru torbu....

 

 

makonda-tracker