korak po korak

Kratke čizme + farmerke = ultimativni ŠIK! Kako PRAVILNO podvrnuti nogavice da izgledate kao influenserke

0

Pravilan način za presavijanje nogavica tako da se postigne efektan izgled nije uvek isti — sve zavisi od toga koji model farmerki nosite! Ukoliko često birate džins, obavezno pogledajte ovaj mali vodič.

foto: Oleksandr Berezko/Shutterstock
foto: Oleksandr Berezko/Shutterstock

Tajnu fenomenalnog street style izdanja dobro znamo: sve što je potrebno jesu kvalitetne farmerke! Ovaj modni klasik svakodnevnog stila može da se nosi na bezbroj načina: s patikama, čizmama, otvorenom letnjom obućom, štiklama...


Ono što je zajedničko većini upečatljivih autfita sa džinsom proteklih godina svakako je to što se teksas pantalone obično nose podvrnute.

 

U nekim kombinacijama, poput onih s niskom obućom kao što su plitke patike i cipele, podvrnute nogavice su samo detalj, ali u stajlingu koji čine čizmice često je neophodno podviti nogavice. Ipak, ukoliko to ne uradite pravilno, pantalone mogu da "progutaju" obuću ili da učine da vaša odevna varijanta izgleda neatraktivno i traljavo.

 

 

Kako pravilno podvrnuti nogavice?

 

  • Superskinny podvrtanje


Iako nam skinny modeli farmerki, odnosno oni koji su potpuno pripijeni uz nogu, omogućavaju da ih nosimo i nepodvrnute, možemo to da učinimo da pojačamo efekat.

 


Budući da je sam kroj ovih pantalona jednostavan i minimalistički, takvo treba da bude i podvrtanje njihovih nogavica — najpre savijte samo sam porub, dakle vrlo tanko, a zatim ih ponovo podvrnite tako da sledeći sloj bude tek jedan centimetar širi.

 

  • Široko podvrtanje


Ako nosite klasične farmerke ravnog kroja, najpre podvrnite nogavice oko 1,5-2 centimetra, a potom taj savijeni deo podvrnite za još pola centimetra više. Dobro zategnite kako se ne bi olabavile izvukle od trenja i hodanja.

 

 

Urolano podvrtanje


Ovakav način stilizovanja najbolje izgleda ako nosite vrećaste modele farmerki i tzv. boyfriend džins.

 

Najpre presavijte nogavicu na širinu donjeg dela od oko dva centimetra, pa ih polako izvrnite iznutra prema spolja, kao da izvrćete čarapu. Krajnu ivicu potom "upašite" u džepić koji ste napravili kad ste podvrnuli prvi deo i to je sve!

 

  • Podvrtanje ka unutra


Ovo je sjajan način da sakrijete porub farmerki i učinite da one izgledaju kraće i da dodatno istaknete obuću, naročito ako nosite cipele s visokim potpeticama.

 


Prvo presavijte nogavice 2-2,5 centimetra, u zavisnosti od toga koliko želite da "skratite" farmerke.

 

 

Nakon toga pritisnite ovo mesto peglom na dve sekunde, kako biste uz pomoć pare dodatno zatekli nogavicu i fiksirali je u ovom položaju.

 

 

Potom savijte već podvrnut deo ka unutra, tako da se on potpuno uvuče u nogavicu.
 

 

  • Polupodvrnuto


Ovakav način savijanja nogavica može da se primeni i na skinny modelima i na boyfriend farmerkama, a pruža mešavinu ležernosti i elegancije.

 

Najbolje izgleda s visokim štiklama, ali može da ostavi utisak i u kombinaciji s patikama, sandalama i gležnjačama.


Presavijte nogavicu na širinu od oko dva do dva i po centimetra.

 


I potom samo još jednom podvrnite jednu stranu!

 

 

makonda-tracker