jednostavno je

Godinama mogu da izgledaju KAO NOVE: Kako pravilno održavati čizme od prevrnute kože?

0

Omiljene čizme za prelaznu sezonu jesu prelepe, ali nose sa sobom ogromnu zamku — lako se prljaju i vrlo brzo mogu da izgledaju iznošeno i kao da im je vreme za kantu za smeće. Kako im produžiti vek?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svake jeseni i proleća, čizme od prevrnute kože, bile one visoke ili do gležnjeva, vraćaju se u velikom stilu i nema zaljubljenice u modu koja nema makar jedan ovakav par obuće. U pitanju je vanvremenski trend koji uvek izgleda lepo i daje izgledu dozu elegancije i ženstvenosti, a da bi vam ovakva obuća duže trajala — pratite ove savete.

 

  • Koristite sprej za zaštitu


Takozvani impregnacijski sprej za cipele je vaša prva zapovest održavanja obuće od prevrnute kože. On se koristi kaok za čišćenje tako i za dugotrajnu zaštitu kožne obuće od vode, vlade i drugih nepovoljnih uslova zbog kojih može da dođe do pucanja.

 

  • Pratite vremensku prognozu


Obuća od prevrnute kože ne reaguju dobro na kušu, sneg, susnežicu i veoma su osetljive. Čak i ako koristite zaštitni sprej, izbegavajte da nosite ovakve čizme po vlažnom vremenu.

 

Moda, Blok peta, Čizme, Stajling, Zima
foto: Oleksandr Berezko/Shutterstock
  • Redovno ih četkajte

 

Za suvo četkanje ovakve obuće koristite četke s nežnim i prirodnim vlaknima makar jednom u nekoliko dana, ako ne i svakodnevno.

 

 

  • Povremeno ih izlažite pari

 

Stavite svoje čizme od prevrnute kože iznad vrele pare i četkajte ih četkom namenjenom negovanju ovog materijala i uklonićete sve tragove i prljavštine.

 

 

  • Pazite gde ih odlažete

 

Budući da je reč o prirodnom materijalu, kada odlažete čizme u toplijim mesecima, umesto plastične kese odaberite neku od tkanine kako biste omogućili koži obuće da "diše".

 

 

makonda-tracker