verovali ili ne

Vi je vidite kao manu, ali... (NAIZGLED ODBOJNA) OSOBINA za koja zapravo privlači i muškarce i žene

1

Iako se mnogi trude da ovu svoju karakteristiku isprave i misle da doprinosi da ostave loš utisak, naučno je dokazano da ona može biti adut u igri zavođenja

foto: Goksi/Shutterstock
foto: Goksi/Shutterstock

Istraživanje čiji su nalazi objavljeni nedavno u naučnom listu The Journal of the Acoustical Society of America pokazalo je interesantan podatak: način na koji govorimo povezan je s tim hoćemo li biti privlačni drugima.


U okviru eksperimenta, učesnici istraživanja su dobili različite vokalne vežbe, a potom su podeljeni u grupe koje su imale zadatakda slušaju snimke ovih vežbi i rangiraju govornike po tome koliko su im privlačni. Zapažanje do kog su došli naučnici je, najblaže rečeno, iznenađujuće!


Zaključili smo da jasnoćom kojom govorimo umnogome utiče na to da li ćemo se nekome dopasti — kaže dr Sara Hargus Ferguson, jedna od autorki ove studije. — Ovo istraživanje je pokazalo da smo privlačniji ako govorimo manje razgovetno, odnosno ukoliko smo nejasniji.

 

Flert, Par, Horoskop, Ljubav
foto: Shutterstock

Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen takozvanim "seksualnim dimorfizmom", koji podrazumeva da čoveka privlačnijim čini neka karakteristična različitost. U ovom slučaju, utvrđeno je da je jedna od njih nesumjnvo — nerazgovetan govor. Stručnjaci veruju da ljudski mozak registruje ovakvu specifičnost kao evolucijski kvalitet, a pokazalo se da nerazumljiv govor posebno privlači muškarce, najverovatnije jer ga oni percepiraju kao ženstveniji.


Iako će svaki logoped učiti i decu i odrasle da govore sporije i da svaku reč izgovaraju s pažnjom, izgleda da nam je privlačenije kada govor nije jasan — zaključuje koautor studije dr Danijel Ster s Univerziteta u Kaliforniji.

 

 

makonda-tracker