kako biste vi postupili?

Hrabri VITEZ ili običan GRUBIJAN? Potez Vila Smita pokrenuo neočekivanu RASPRAVU na društvenim mrežama (ANKETA)

2

Dok su neki zgroženi, drugi su oduševljeni time kako je glumac reagovao na "prozivke" na račun supruge

foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ni filmske nagrade ni svečane haljine — ništa nije zastupljenije u medijima nakon 94. dodele Oskara od skandala koji je napravio glumac Vil Smit.


Naime, glumac i komičar Kris Rok, koji je najavljivao kategoriju za najbolji dugometražni dokumentarni film, rekao je za govornicom da je uzbuđen što će gledati Džejdu Pinket Smit kao Dži Aj Džejn. On se tako našalio na račun činjenice da je Džejda izgubila kosu, usled alopecije, aludirajući na čuvenu filmsku junakinju bez kose.


Vil Smit nije ostao miran nakon ovog neumesnog komentara, budući da se Džejda već godinama bori s ovim stanjem, pa se popeo na binu i iz sve snage udario šamar Krisu Roku!

 

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen


Ne stavljaj ime moje žene u svoja j****a usta! — vikao je Smit.

 

Samo nekoliko minuta kasnije, Vil je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu, u filmu "Kralj Ričard", a za govornicom je kroz suze rekao:


Ričard Vilijams je bio neustrašivi branilac svoje porodice — rekao je glumac boreći se sa suzama. — Želim da se izvinim Akademiji. Želim da se izvinim mojim kolegama koje su nominovane.


U saopštenju koje je kasnije izdala Akademija filmskih umetnosti i nauka, ova institucija "ne oprašta nasilje u bilo kom obliku", a spekuliše se da bi glumac mogao da bude prinuđen da vrati nagradu. On se potom javno izvinio Krisu Roku, a još uvek nije izvesno hoće li prestižno priznanje ostati u njegovim rukama.


I dok vrh Akademije veća šta će biti s njegovom nagradom, na društvenim mrežama traje drugačija rasprava — da li je Vil Smit postupio ispravno.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Mnogo je onih koji brane glumca i tvrde da bi "svaki pravi muškarac" uradio tako nešto kada neko govori ružno na račun njegove emotivne partnerke, a neki idu tako daleko da nazivaju Vila Smita hrabrim vitezom, jer je rizikovao i svoj imidž i najvažniju nagradu u karijeri da bi odbranio čast Džejde Pinket Smit.


Ima i onih koji se šale da je Kris Rok odavno zaslužio sličnu reakciju, samo zbog toga koliko je njegov humor precenjen u Holivudu.


Ipak, u javnosti uglavnom prednjače osude poteza Vila Smita jer je u pitanju nasilje, nešto što se ne sme tolerisati u javnom prostoru.

 

Budući da je uputio javno izvinjenje, Vil je očito saglasan s onima koji osuđuju njegov čin nasilja.


Nasilje je, u svim svojim oblicima, otrovno i destruktivno — napisao je on na Instagramu. — Moje ponašanje na sinoćnoj dodeli Oskara bilo je neprihvatljivo i neoprostivo. Šale na moj račun su deo posla, ali šala o zdravstvenom stnaju moje Džejde je za mene bila previše i reagovao sam emotivno.

 


 

 

makonda-tracker