savršena brojka

Idealan trenutak za sudbonosno "da": Koliko dugo treba biti u vezi pre braka?

0

Neki smatraju da tek posle dve godine znamo da li smo spremni da se nekome zauvek obavežemo na vernost, a ima i onih koji su odmah spremni na brak. Šta kažu stručnjaci?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Svrha veze je da zaista upoznamo partnera pre nego što odlučimo da počnemo zajednički život i imamo brak koji će potrajti. Ali koliko vremena nam je dovoljno da stvarno upoznamo partnera (i ona/ona nas) i da shvatimo da li smo kompatibilni?

 

Bela haljina nije jedina zabranjena: Ovih 5 stvari NI U LUDILU ne smete nositi na venčanju!

 

Evo šta kažu stručnjaci i istraživanja.

 

Profesor Ted Hjuston pratio je 168 sveže venčanih parova u periodu od 14 godina i zabeležio koliko je svako od njih zadovoljan brakom. Rezultati su pokazali da su najzadovoljniji oni parovi koji su bili u vezi dve godine i mesec dana pre nego što su izgovorili sudbnosno "da".

 

Studija je analizirala i parove koji su malo požurili da se venčaju.

 

Parovi koji su bili u vezi u proseku godinu i po dana, a polovinu tog vremena su bili vereni, nisu baš imali srećan brak. Naime, brak tih parova je u proseku trajao oko sedam godina, a nakon toga su se razveli.

 

Druga studija je pratila bračni život 300 parova i otkrila da oni koji su se zabavljali tri ili više godina imaju 39 odsto manje šanse za razvod u odnosu na one koji su u vezi bili manje od godinu dana pre braka.

 

Parovi čija je veza pre braka trajala oko dve godine imaju 20 manje šanse da se razvedu od onih koji su se bili kraće u vezi.

 

Dakle, istraživanja pokazuju da su parovi koji duže budu u vezi kasnije srećniji u braku i imaju manje šanse za razvod.

 

A evo šta preporučuju stručnjaci.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker