ne ignorišite ovaj simptom

Uzroci se kreću od bezazlenih do OPASNIH: 9 stvari zbog kojih seks može da bude BOLAN

0

Bol koji se javlja prilikom intimnih odnosa ― dispareunija ― problem je koji se ne sme zanemarivati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U najvećem broju slučajeva, bolne odnose izaziva vaginalna suvoća, koja može biti trenutna, odnosno izazvana time što žena nije dovojlno opuštena, nije bilo predigre i sl, ali i hroničan problem koji nastaje iz niza razloga, među kojima su menopauza, trudnoća, konzumiranje oralnih kontraceptiva, nekih antihistaminika ili lekova za prehladu i sl, alkohol, dehidracija...


Međutim, bolan seks može da bude alarm za uzbunu i da ukaže na neka stanja zbog kojih je veoma važno javiti se ginekologu.

 

Vaginizam


Ovo stanje može biti fizičko ili psihičko, a izaziva ga grčevito stezanje mišića ulaza u vaginu i karličnog dna i češće se javlja kod mlađih žena. Ono može da utiče na sposobnost da dođe do penetracije, pa čak i upotrebu tampona ili lekova!


Vaginalna infekcija


Gljivične infekcije vagine i okolnih struktura su gotovo neizbežne: veruje se da ne postoji žena koja makar jednom u životu nije imala neki oblik. Obično je posledica korišćenja antibiotika, kortikosteroida ili kontraceptiva, agresivnih proizvoda za intimnu negu, nošenja mokrog kupaćeg kostima, poremećaja kiselosti vagine itd.


Cervikalni problemi


Zbog nekih stanja grlića materice, poput infekcija, prilikom dublje penetracije može da se javi snažan bol.


Problemi s matericom


Pojedina oboljenja na materici mogu da se manifestuju i bolnim odnosima, a najčešći su miomi. Njih obično prate otežano mokrenje, obilna menstrualna krvarenja i dugotrajne menstruacije, osećaj pritiska i bola, kao i zatvor i bolovi u leđima.

 

seks, par, ljubav, seksualni život
foto: Shutterstock

Endometrioza


Ovo stanje na koje se sve češće upozorava u poslednje vreme podrazumeva prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) izvan šupljine materice, odnosno na jajnicima, jajovodima itd. U pitanju je hronično oboljenje koje je povezano sa cikličnim promenama steroidnih. Velika žarišta obično mogu da se vide i prilikom ultrazvučnog pregleda, dok se manje promene otkrivaju laparoskopskom metodom.


Zapaljenska bolest male karlice


Ovo nedovoljno poznato oboljenje zapravo je upala gornjeg reproduktivnog trakta žene, odnosno materice, jajovoda i jajnika i okolnih organa. Nju ponekad mogu da izazovu gonoreja i hlamidija, ali i inače bezazlene bakterije koje žive u vagini.


Seksualno prenosive bolesti


Obično ginekolozi najpre posumnjaju na hlamidiju ili na gonoreju, a bol može da se javi zbog zapaljenja u predelu grlića materice koje dalje izaziva oticanje krvnih sudova.


Vulvodinija


U pitanju je hronični bol koji pogađa ženske spoljne polne organe, odnosno vulvu: stidne usne, klitoris i ulaz vagine. Važno je imati na umu da može da se javi na jednom mestu, ali i na više njih.


Povrede vulve ili vagine


Bez obzira na to da li ste se nedavno porodili ili doživeli neku drugu povredu, prerano stupanje u seksualne odnose može da bude praćeno bolom.

 

 

makonda-tracker