nadmudrite ih

Dodajte ovo u CV i šanse vam rastu: 5 trikova koji garantuju da će vas pozvati na razgovor za posao

0

Kako do posla? Najbolji trikovi koji će vam pomoći da se vaša biografija izdvoji iz mora sličnih 

foto: Africa Studio/Shutterstock
foto: Africa Studio/Shutterstock

Dve HR stručnjakinje nedavno su otkrile za Seek šta je potrebno da sadrži CV osobe koju uvek pozivaju na razgovore za posao, a tajna je u tome što su u pitanju sitnice koje vas izdvajaju iz gomile sličnih biografija.

 

  • Navedite svoja dostignuća


Ne stidite se i slobodno nabrojne sve uspehe releavntne za posao. Lia Lambart iz kompanije Relaunch Me objasnila je da CV koji se fokusira na dostignuća pomaže poslodavcu da shvati koliko ste bili uspešni u prošlosti.

 


Ona ističe da treba da dodate odeljak "ključna dostignuća" ispod dela u kom navodite svoje ranije pozicije, kako biste istakli kakve ste razlike i pomake konkretno vi napravili u poslu. To može biti čak i nešto što vam na prvi pogled deluje nevažno, poput povećanja godišnjeg prihoda firme i sl.

 

  • Koristite isti jezik

 

Motivaciono pismo, CV, Prijava za posao, Posao, Konkurs, Čitanje, Žena
foto: Shutterstock

Kandidati bi trebalo u CV-u i motivacionom pismu da upotrebljavaju isti jezik kakav se koristi u opisu posla, odnosno u oglasu.


Lako je uskladiti jezik, recimo ako organizacija koristi reč "klijenti" u oglasu, učinite isto i ne nazivajte ih "mušterijama" – objašnjava Lia Lambart.


To će pokazati da vi savršeno uklapate u organizaciju i da ćete se brzo prilagoditi u radnom okruženju.

 

  • Uključite samo relevantne poslove


Nije neophodno pominjati svaki posao kojim ste se bavili u prošlosti, već navedite samo uloge, pozicije, projekte i iskustva važna za posao za koji konkurišete.

 

  • Dodajte stranicu zanimljivih informacija


Katea Gidli, generalna direktorka kompanije Raw Talent, kaže da je poželjno da CV bude vizuelno privlačan.

 

Ona savetuje da dodate i stranicu sa sažetkom koji ističe vaš profil, iskustvo i ključna dostignuća u karijeri i da se potrudite da ona privuče pažnju jer ljudi obično provedu jedan do tri minuta izučavajući radnu biografiju kandidata.

 

Razgovor, razgovor za posao
foto: Shutterstock
  • Odgovorite na ključne kriterijume


Gidlijeva preporučuje i da morate da se postarate da vaše propratno pismo navodi sve ključne veštine, znanja i kvalifikacije potrebne za konkretan posao. Ukoliko ne bude toga, vaš CV neće biti uzet u razmatranje čak i kada je sve ostalo besprekorno.

 

 

makonda-tracker