obratite pažnju

Zbog pete ćete ODMAH ostati bez posla! 10 rečenica koje NI U LUDILU ne smete da kažete nadređenom

0

 

Čak i ako imate najboljeg šefa na svetu, ako ikada pomislite da izgovorite nešto s ovog spiska — jezik za zube!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iskrena komunikacija između vas i vašeg šefa je od velike važnosti, počev od međuljudskih odnosa koje treba da negujemo, pa sve do profesionalizma koji treba da nas prati na radnom mestu. Ipak, uvek postoje stvari koje treba zadržati za sebe i bez obzira na svu slobodu koju imamo u komunikaciji sa nadređenim, ne treba baš sve reći.

 

Možete biti bliski sa šefom toliko da se privatno družite, odlazite na iste događaje, ali ne smete dopustiti da privatno nadvlada poslovno.

 

Iskrenost je uvek na ceni, ali kao i sva pravila, i ovo ima izuzetak. Postoji pregršt stvari koje ne treba da kažete šefu, a izdvojićemo 10 najupečatljivijih.

 

1. Ne mogu to da uradim.


Ovom rečenicom ćete odgurnuti sve buduće projekte od sebe i stavićete do znanja da niste spremni da se upustite u novi poslovni izazov.

 

Posao, Koleginice, Osmeh, Karijera
foto: DGLimages/Shutterstock

2. To nije u opisu mog posla.


Nijedan posao nije striktno određen i zatvoren tako da ne postoji prostor i šansa da upadnete u nešto novo. Ovim stavljate do znanja da niste fleksibilni i da ne mislite u uspehu kompanije u kojoj radite.

 

3. Ne znam.


Naravno da ne možete znati odgovor na svako pitanje, ali zasigurno se možete potruditi da saznate. Sleganjem ramenima ne ostavljate dobar utisak o sebi i svom znanju.

 

4. Nisam dovoljno plaćen za to.


Slično kao fraza pod brojem dva, krajnje neprofesionalno i neljubazno; znači da nemate želju da se trudite.

 

5. Imam privatne probleme, danas nisam raspoložen za posao.


Privatni život ne sme da utiče na poslovni, to je zlatno pravilo i treba postaviti jasnu granicu.


Svako od nas ima probleme, ali zato smo profesionalci u svom poslu i trudimo se da, što je više moguće, to ostavimo u svojoj kući.

 

karijera
foto: Profimedia

6. Šta ja imam od toga?


Timski rad je nešto što učimo još u školi. Ako niste timski igrač, to se svakako neće dopasti vašem poslodavcu jer ponekad će vaš posao uključivati i pomoć drugima.

 

7. Dao sam sve od sebe.


Ako ste pogrešili, a glavni izgovor vam je ova rečenica, to svakako ne govori mnogo o vašim sposobnostima. Bolje je reći "Biću bolji sledeći put".

 

8. Ne mogu da radim sa njim/njom.


Normalno je da vam ne odgovaraju svi ljudi i da privatno nemate gomilu prijatelja, ali na poslu to ne sme da vas remeti. Ukoliko niste u stanju da se izdignete iznad situacije i sarađujete sa ljudima koji vam privatno ne prijaju, onda to nije dobar znak za vašeg šefa.

 

Posao, Sastanak, Kancelarija
foto: Mumemories/Shutterstock

9. Dosadno mi je.


Plaćeni ste da biste bili produktivni i što posvećeniji tako da mesta za dosadu nema.

 

10. Nemam rešenje za to.


Nemojte šefu pričati o problemu za koji se niste ni potrudili da nađete rešenje. Samo prave vođe pričaju o rešenjima, o problemima može svako da govori.

 

Rad na sebi je bitan za čoveka i njegovo sazrevanje, potrudite se da izbacite loše navike koje imate i ne posežite za ovim ustaljenim frazama koje vam neće doneti uspeh na poslu.

 

 

makonda-tracker