ŠTA VI MISLITE?

Ovako Ilon Mask bira koga će zaposliti: Pročitajte ZAGONETKU i saznajte da li biste prošli zbunjujući konkurs

1

Ilon Mask je najbogatiji čovek na planeti koji ima uspešnu karijeru, ali i mnogo lljubavnih sunovrata, međutim on zna da napravi odličan balans između privatnog i poslovnog.

foto: Patrick Pleul / POOL / EPA-EFE
foto: Patrick Pleul / POOL / EPA-EFE

Ilon Mask možda ne bi imao sve to što ima i ne bi bio toliko uspešan da nije obazriv, pronicljiv i po nekim mišljenjima, čudan.

 

O njemu se dosta piše, a jedna od glavnih tema u poslednje vreme su njegova deca i pravila koja ona moraju da poštuju. Novinar Ešli Vans, u knjizi "Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću" je otkrio po kojim kriterijumima slavni milijarder bira svoje zaposlene.

 

Naime, Mask ima svoju omiljenu zagonetku koju postavlja potencijalnim zaposlenima da bi ih zbunio i video kako se snalaze.

 

"Stojite na površini Zemlje. Hodate jednu milju (oko 1, 6 km) prema jugu, jednu milju prema zapadu i jednu milju prema severu. Došli ste na mesto s kog ste krenuli. Gde se nalazite?", pitanje je koje najbogatiji čovek sveta postavlja.

 

Poznato je da je svoje prve zaposlene Ilon Mask lično intervjuisao i većina bi tačno odgovorila na zagonetku, međutim nakon toga bi usledilo još jedno pitanje "gde biste još mogli da budete?".

 

Zagonetka ima dva odgovora i oba su navedena u pomenutoj knjizi.

 

1 / 11 Foto: Instagram

 

- Drugi odgovor je negde blizu Južnog pola gde, ako hodate jednu milju južno, opseg Zemlje postaje jedna milja. Manje inženjera zna drugi odgovor, ali Mask će im rado objasniti tu zagonetku i druge i citirati sve relevantne jednačine tokom svojih objašnjenja. Maska manje zanima hoće li osoba dati tačan odgovor, a više to kako opisuje problem i svoj pristup njegovom rešavanju - zaključak je u knjizi.

 

 

makonda-tracker