naučite da tumačite

Mars u trećoj kući donosi HRABROST! Ovo su osnovna značenje KUĆA u natalnoj karti

0

Prilikom tumačenja natalnih karti obično se često čuje reč "kuća", ali šta to zapravo znači za svakog od nas?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svaka natalna karta ima tri ključna "sastojka": znakove, planete i kuće, a način na koji su oni raspoređeni određuje kakve smo ličnosti, čemu težimo u životu, šta nas opterećuje. Iako o znakovima i planetama često pričamo, onima koji se zanimaju za horoskop je manje-više jasno kakav je njihov uticaj na pojedinca, ali šta su, zapravo, astrološke kuće?


U svakoj natalnoj karti postoji 12 kuća — po jedna za svaki horoskopski znak i po jedan životni aspekt.

 

  • Prva kuća


Ova kuća je kuća identiteta i smatra se najznačajnijim delom natalne karte jer otkriva ono najosnovnije — naše lične karakteristike i životne potencijale.
Ona se pre svega odnosi na ono što nam je dato rođenjem: temperament, tip telesne građe i sl. Sve što se dalje odvija u životu, pa i sama ličnost, zavisi od toga šta vlada prvom kućom. Vrh ovog polja je simbol glave, koji upravlja ostatkom, odnosno znak koji je na vrhu prve kuće određuje kakvi smo u suštini.

 

  • Druga kuća

 

Ovo je kuća vrednosti — materijalne, fizičke i umne. Ona utiče na prosperitet, profit, sva imovinska pitanja, ali i ne samo to već na talente kojima raspoležamo.

 

Podznak, Astrologija
foto: Shutterstock
  • Treća kuća

 

Treća je kuća svesti i inteligencije, koja upravlja našim praktičnim i intelektualnim sposonostima, odnosno time kako ćemo se snaći u školovanju i sl. Recimo, ukoliko su u trećoj kući Mars ili Sunce, to znači da ćemo biti uspešniji i hrabriji.

 

  • Četvrta kuća

 

Ona je kuća porodice i odnosa unutar nje. Zadužena je za porodičnu atmosferu i označava početak i kraj, poznavanje tradicije itd.

 

  • Peta kuća

 

Kuća ljubavi i kreativnosti vezuje se za seksualnost, maštovitost, emotivnost, a samim tim i na stvaralački deo ličnosti, odnosno koliko ćemo biti uspešni u umetnosti ili, recimo, sportu. Ovaj aspekt utiče ne samo na partnerske odnose nego na sve što se tiče strasti, poput kockanja. Ovo polje povezano je i sa sklonošću prema onostranom, pa se tiče i crkve i religijskih obreda.

 

  • Šesta kuća

 

Ova kuća tiče se posla, odnosno uređuje uspeh u karijeri, odnose s kolegama i nadređenima. Ona je povezana s tim kako ćemo se izboriti s poslovnim iskušenjima, kao i sa zdravljem i strahovima.

 

Horoskop, horoskop, Natalna karta, kako se čita natalna karta, kako se tumači natalna karta
foto: Shutterstock
  • Sedma kuća

 

Ova kuća reguliše sve međuljudske odnose — ljubavne, porodične, poslovne, ali i, na primer, odnose lekara i pacijenata, učenika i nastavnika i sl. Ona upavlja i pravnim procedurama i, uopšteno, time kako se snalazimo u svakoj vrsti odnosa, pa čak i u samom javnom životu.

 

  • Osma kuća

 

Ovo je kuća strahova, trauma, promena i određuje kako ćemo izaći iz neprijatnih životnih situacija. Vezuje se za misteriozno, smrt, nedokučivo, za sve što je neprijatno, kriminal, sve vrste teskobe. Ona se često naziva kućom prosvetljenja i dostizanja moralne snage.

 

  • Deveta kuća

 

Ona je kuća etike i uverenja, a mnogi je nazivaju i kućom mudrosti. Razlog je to što se vezuje za plemenitost, moral, najsvetlije vrline, dostignuća u oblastima školovanja i sl. Neretko se povezuje s religioznošću, srećom i vidovitošću, a određuje i putovanja. Ona može da pokaže i probleme u ljubavnim odnosima.

 

Horoskop, horoskop, Natalna karta, kako se čita natalna karta, kako se tumači natalna karta
foto: Shutterstock
  • Deseta kuća

 

Deseta je kuća ugleda i karijere, odnosno upravlja uspehom koji postignemo u toku života. Odražava kakvu ćemo reputaciju imati, kroz kakve ćemo žrtve i iskušenja proći, čega ćemo se odricati, koliko ćemo ulagati. Odnosi se i na autoritet.

 

  • Jedanaesta kuća

 

Ova je kuća ideala, prijateljstva, ostvarenja ciljeva. Ovo polje pokazuje koliko smo (ne)sebični kada treba pomognemo.

 

  • Dvanaesta kuća


Često se naziva kućom problema i strahova, a povezana je sa tužnim događajima uživotu, gubicima, siromaštvom, stradanjima, finansijskim krahovima... Ona je i kuća iluzija jer ukazuje na to da nije sve onako kako nam deluje, a upravlja i snovima i misterijama. Mnogi veruju da je ona simbol nekog prošlog života.
 

 

makonda-tracker