sitno, a moćno

Čaj za varenje, holesterol, kosti i prevenciju ozbiljnih bolesti: 250 g košta oko 180 dinara, a trajaće vam dugo

Sve su popularnije egzotične biljke, uglavom južnoameričke i azijske, za koje je dokazano da imaju brojne zdravstvene prednosti, ali ponekad zaboravamo one koje su vekovima zastupljene u Evropi...

Sirovi rogač u mahunamafoto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Rogač je plod istoimenog drveta (lat. Ceratonia siliqua), poreklom iz mediteranskog regiona, koji se koristi hiljadama godina u tradicionalnoj ishrani i narodnoj medicini.


U pitanju su tamnosmeđe mahune prijatnog, prirodno slatkog ukusa, koje u sadrže pulpu i tvrde semenke. Iako se danas najčešće pominje kao zamena za kakao, rogač ima mnogo širu primenu i impresivan nutritivni profil.


U prošlosti su ga naročito gajili stanovnici Kipra i drugih mediteranskih ostrva, gde se od rogača pravio sirup, kao i brašno i hranljiva stočna hrana. Danas se rogač ponovo otkriva kao održiva, zdrava i višenamenska namirnica, a istraživanja su pokazala da ima mnogo zdravstvenih prednosti.

 

Rogač u mahunama, prahu i sirupufoto: Esin Deniz/Shutterstock

Zašto se preporučuje rogač?


1. Poboljšava varenje i zdravlje creva.


Rogač je izuzetno bogat dijetetskim vlaknima, koja pomažu u regulaciji probave i smanjenju nadutosti i doprinose zdravoj crevnoj flori. Posebno se koristi kod blagih oblika dijareje, ali i kod hroničnih digestivnih tegoba jer deluje umereno, a efikasno.


2. Može da doprinese snižavanju holesterola.


Istraživanja pokazuju da vlakna, tanini i lignini iz rogača mogu pomoći u snižavanju LDL („lošeg“) holesterola, jer vezuju masnoće u digestivnom traktu i pomažu njihovo izlučivanje.


3. Doprinosi zdravlju kostiju i kože.


Rogač je odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka, minerala važnih za jake kosti, zube i zdravu kožu. Zbog svojih antizapaljenskih svojstava, često se povezuje i s ublažavanjem kožnih problema poput akni i iritacija.


4. Prirodni je izvor antioksidanasa.


Plod rogača sadrži polifenole i galnu kiselinu, snažna antioksidativna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ako se oni konzumiraju redovno, možemo da doprinesemo zaštiti ćelija i usporavanju procesa starenja, kao i u prevenciji hroničnih i teških bolesti.

 

Kolač od rogačafoto: Nemer-T/Shutterstock

5. Podrška je metaboličkom zdravlju.


Visok sadržaj vlakana može da doprinese stabilnijem nivou šećera u krvi.

Pregled istraživanja iz 2022. godine, objavljenog u listu Foods, ukazuje da proizvodi s brašnom od rogača mogu da izazovu niži skok glukoze u krvi u poređenju s drugim ugljenim hidratima.

 

I ne samo to, nego može da pomogne dijabetičarima jer rogač sadrži i d-pinitol, jedinjenje koje može pomoći regulaciji insulina.

6. Nema kofein, ali pruža energiju.


Za razliku od kakaoa, kafe i uobičajenih čajeva, rogač ne sadrži kofein. Ipak, zahvaljujući prirodnim šećerima, daje blagi energetski podsticaj bez nervoze, lupanja srca, problema sa snom i, potom, naglog pada energije.


Kako se rogač koristi u ishrani?

 

  • Zamena za čokoladu. Prah od rogača, dobijen mlevenjem osušenih mahuna, često se koristi kao alternativa za kakao. Ima prirodnu slatkoću, manje masti i kalorija, više vlakana , što je mnogima ključno, ne sadrži kofein. Zbog toga je rogač idealan za kolače, tople napitke i zdrave dezerte.
  • Guma od rogača (karuba guma). Iz semenki rogača dobija se prirodni zgušnjivač poznat kao guma od rogača. Koristi se u prehrambenoj industriji kao stabilizator i emulgator, ali i u kozmetici, jer je blag i bezbedan.
  • Čaj od rogača. Za pripremu ovog čaja se koristi suv rogač, koji je blag i prijatan za organizam, a ima lep ukus.

 

Čaj od rogačafoto: kalinova.mary/Shutterstock

Kako se pravi čaj od rogača?


Čaj od rogača je jednostavan za pripremu, a mogu da se koriste sveže semenke, koje se dobro očiste, pa ispeku u rernu da se prosuše, da bi se zatim samlele. Ipak, u prodavnicama zdrave hrane može da se kupi već suv i samleven rogač.


Sastojci:

 

  • 1 kašika sitno iseckanog suvog rogača
  • 250 ml vode


Priprema


Rogač prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procedite po želji. Čaj možete piti topao ili mlak, a po ukusu dodati kašičicu meda ili nekoliko kapi limuna i zasladiti stevijom ili domaćim medom.

 

Cena rogača


Rogač se smatra jeftinijom namirnicom, ali njegova cena zavisi od oblika u kom se prodaje i je li iz organskog uzgoja. Sirov rogač, u mahunama, prodaje se po znatno nižoj ceni po kilogramu, organski i mleven po nešto višim, a kod nas je uglavnom dostupan kao upakovan, mleven prah.


U većini supermarketa se može naći u pakovanjima od 250 grama, po cenama od 160 do 200 dinara, dok je cena organskog u istoj količini do 490 dinara.

 

BONUS VIDEO

Koje navike su krucijalne za zdravlje?