Vreme posta zahteva da se dodatno organizujemo, pripremimo hranu ranije, ponesemo je na posao i ne razmišljamo mnogo o tome
Veliki broj vernika trenutno je u periodu posta, što znači da je hrana ograničena na onu koja nije životinjskog porekla. To znači da je potrebno malo više razmišljanja i organizacije, ali ništa nije problem ako ispred sebe imate nekoliko super ideja.
Upravo zato smo pronašli 7 jeftinih ideja za ručak, za svih 7 dana u nedelji, uz to imate i detaljno objašnjenje kako se sprema, a čak i koliko vas svaki od njih košta.
Pasulj sa povrćem
Sastojci:
- 250 g pasulja
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber po ukusu
- Peršun za posipanje
- 2 kašike paradajz pirea (opciono)
Priprema:
- Pasulj potopite preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga kuvati oko 45-60 minuta dok ne omekša.
- U tiganju zagrejati maslinovo ulje, propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte iseckanu šargarepu i papriku, propržite 5 minuta.
- Dodajte paradajz pire i beli luk, kratko propržite.
- Dodajte skuvani pasulj, posolite i pobiberite, kratko prokuvajte zajedno 5 minuta.
- Pospite seckanim peršunom i poslužite.
Ovo jelo će vas koštati ukupno oko 390 dinara ili 100 dinara po porciji
Pasta sa povrćem
Sastojci:
- 300 g testenine po izboru
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 2 paradajza
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, origano po ukusu
Priprema:
- Testeninu skuvajte po uputstvu sa pakovanja, ocedite i ostavite sa strane.
- Tikvicu i papriku iseckajte na kockice, paradajze na sitne komade.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, propržite beli luk 1 minut, dodajte tikvicu i papriku i pržite 5 minuta.
- Dodajte paradajze, začinite solju, biberom i origanom, pržite još 3-4 minuta.
- Dodajte testeninu u tiganj, promešaj da se sve sjedini i posluži toplo.
Priprema ovog jela će vas koštati ukupno oko 430 dinara, što je po porciji oko 110 dinara.
Krompir salata sa senf-dresingom
Sastojci:
- 6 srednjih krompira
- 1 crni luk
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika limunovog soka
- So, biber po ukusu
- Peršun za posipanje
Priprema:
- Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša (oko 15 minuta).
- Crni luk sitno iseckati.
- U činiji pomešati maslinovo ulje, senf, limunov sok, so i biber.
- Dodati kuvani krompir i luk, promešati da se svi sastojci sjedine.
- Posuti seckanim peršunom i poslužiti.
Uz ovo možete dodati neku ribu u konzervi, ali čak i ovakva sama za sebe ova salata je san snova.
Ovo jelo će vas koštati oko 230 din bez ribe, sa njom oko 500, pa je cena po porciji od 60 do 150 dinara.
Čorba od povrća
Sastojci:
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- 1 manji celer (stabljika)
- 1 crni luk
- 2 paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber po ukusu
- Peršun za posipanje
- 1 l vode ili povrćnog bujona
Priprema:
- Povrće iseći na sitne komade.
- U velikom loncu zagrejati maslinovo ulje, propržiti luk 2-3 minuta.
- Dodajte šargarepu, celer i krompir, propržite još 3 minuta.
- Dodajte paradajze, vodu/bujon, posolite i pobiberite.
- Kuvajte 20-25 minuta dok povrće ne omekša.
- Po želji dodati malo pirinča ili male testenine, kuvati dok ne bude gotovo.
- Posuti peršunom i poslužiti.
Za pripremu ove čorbe će vam biti potrebno oko 300 dinara, što je 75 dinara po obroku.
Pirinčani paprikaš sa pečurkama
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 200 g pečuraka
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, peršun po ukusu
- Šaka povrća, miks, po želji
Priprema:
- Pirinač skuvajte po uputstvu sa pakovanja.
- Pečurke i papriku iseći na kockice, luk sitno seckati.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, propržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte pečurke i papriku,povrće i propržite 5-7 minuta.
- Dodajte kuvani pirinač, posolite, pobiberite i promešajte.
- Posuti peršunom pre posluživanja.
Ovaj obrok košta oko 450 dinara ili 100 dinara po obroku.
Pire od krompira sa leblebijama
Sastojci:
- 4 krompira
- 200 g leblebija (kuvanih ili iz konzerve)
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber po ukusu
- Peršun za posipanje
Priprema:
- Krompir oljuštiti, iseći i skuvati u slanoj vodi dok ne omekša.
- U blenderu ili štapnim mikserom napraviti pire od krompira.
- Dodati leblebije i beli luk, začiniti solju, biberom i maslinovim uljem.
- Sve dobro izblendati dok ne postane kremasto.
- Posuti peršunom i poslužiti.
Za prirpemu ovog pirea vam treba oko 310 dinara, što dođe 80 dinara po porciji.
Salata od kupusa sa šargarepom i dresingom
Sastojci:
- 300 g kupusa (sveži ili kiseli)
- 2 šargarepe
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sirćeta
- So, biber po ukusu
- Svež peršun po želji
- Jedna konzerva tunjevine
Priprema:
- Kupus sitno iseckati, šargarepu narendati.
- U činiji pomešati maslinovo ulje, sirće, so i biber.
- Dodati kupus i šargarepu, dobro promešati.
- Po želji dodati seckani peršun i tunjevinu oceđenu od ulja
- Poslužiti.
Za ovu salatu vam treba oko 165 dinara, a ako jedete sa tunjevinom oko 400 dinara. To je od 40 do 100 dinara po obroku.
Bonus video:
Koji je najstroži post?