zimski slatkiš

Bez jaja, ulja, mleka, margarina... Kolač za post na vodi koji miriše na dom, a savršen je i za slavu i za svaki dan

Predstavljamo vam pslasticu koja se priprema jednostavno, aromatična je i neodoljivog ukusa i savršena za dane posta.

Posni praznični kolač od rendanih jabukafoto: MShev/Shutterstock

Kolači s jabukama i orašastim plodovima su nezaobilazni tokom zime, a njih ne morate da se odreknete ni u danima Božićnog posta ili za pripremu posne slavske trpeze!

 

Ova poslastica je odličan primer, a za nju vam nisu potrebna ni jaja, ni mleko, ni ulje i sve je gotovo na brzinu, a domom će se širiti božanstven miris! 

 

Sastojci:

 

  • 4 jabuke
  • 180 speltinog brašna
  • 2 kašike griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 200 g sitno seckanih oraha
  • 210 ml tople vode
  • 110 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • rendana kora jedne pomorandže ili limuna


Za preliv:

 

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od pomorandže po ukusu
  • 1 kesica vanilinog šećera

 

Priprema

 

  1. Pomešajte u činiji šećer i toplu vodu, pa mešajte dok se šećer ne otopi.
  2. Dodajte rendane jabuke, griz, brašno, prašak za pecivo, suvo grožđe, seckane orahe, sodu bikarbonu i rendanu koru citrusa po izboru. Promešajte sve dobro i ostavite da odstoji 10-15 minuta, da jabuke puste sok.
  3. Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pecite oko 40-45 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
  4. Ostavite da se prohladi u tepsiji, pa posle petnaestak minuta isecite na kocke.
  5. U šerpici pomšejate vanilin šećer, šećer, vodu i sok od pomorandže, pa mešajte na srednjoj vatri dok ne provri i kuvajte još koji minut. Time prelijte isečen kolač i ostavite da se hladi.

BONUS VIDEO

Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca