tradicija

Božićni post 2025. godine po nedeljama: Najpravilniji način 40-dnevnog pročišćenja duše i tela pred najradosniji praznik

0

Danas, 28. novembra, za vernike Srpske pravoslavne crkve počinje veliki Božićni post, koji će trajati do 6. januara, odnosno do obeležavanja Božića 7. januara.

Posna trpeza tokom Božićnog posta
Posna trpeza tokom Božićnog postafoto: Shutterstock / Tekkol

Božićni post, kao i svaki višednevni post u pravoslavnoj tradiciji, služi kao duhovna priprema za Božić, kao najradosniji hrišćanski praznik. Njegova svrha je da vernik, kroz uzdržavanje i molitvu, stigne do dana kada se slavi Hristovo rođenje u stanju dublje unutrašnje budnosti i blagodarnosti.


Hrišćanin koji posti nastoji da istraje do kraja, kako bi praznični dan bio smisleniji i uzvišen trenutak.


Malo je poznato da se Božićni post naziva i Filipov post, pošto počinje nakon dana posvećenog Svetom apostolu Filipu, jednom od dvanaestorice Hristovih učenika.

 

Božićni post traje 40 dana, sve do obeležavanja Božića
Božićni post traje 40 dana, sve do obeležavanja Božićafoto: Dejan82/Shutterstock

Po trajanju je Božićni drugi najduži post u godini, odmah posle velikog Uskršnjeg, a manje je strog i od Uskršnjeg i od Velikogospojinskog posta.


Uz odricanje od namirnica životinjskog porekla i alkohola, ovaj post on se odnosi i na unutrašnju čistotu. Crkva uči da je post istinski tek kada su i telo i duh u skladu, odnosno kada se čovek istovremeno oslobađa rđavih misli, postupaka i navika, tako da to treba sve vreme da prati izmenjen način ishrane u posnim danima.

Pravila Božićnog posta


Tokom velikog Božićnog posta pravila su jasna: ne konzumiraju se meso, jaja i beli mrs (poput mleka, sira, kajmaka i pavlake). Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se provode u postu „na vodi“. Riba je dozvoljena subotom i nedeljom, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako ovaj praznik padne u dane strogog posta.


Post po nedeljama:

  • Prva nedelja Božićnog posta. Post se započinje u blažoj formi: dozvoljeni su riba, vino i ulje, dok se sredom i petkom posti na vodi.
  • Druga nedelja Božićnog posta. Režim ostaje isti kao u prvoj nedelji, riba, ulje i vino su dozvoljeni, a sredom i petkom važi strog post.
  • Treća nedelja Božićnog posta. Hrana se organizuje po istom pravilu kao u prve dve nedelje.
  • Četvrta nedelja Božićnog posta. Strogoća posta se pojačava. Riba je dozvoljena samo za praznik ili tokom vikenda, dok su sreda i petak i dalje dani posta na vodi.
  • Peta nedelja Božićnog posta. Riba više nije dozvoljena, ali su ulje i vino i dalje mogući. Sredom i petkom se praktikuje strog post.
  • Šesta nedelja Božićnog posta. Završna sedmica je najstroža i posti se na vodi sve do Badnjeg dana, kada se tradicionalno priprema i jede posna hrana.

 

BONUS VIDEO

Posna trpeza domaćice iz Srema

 

makonda-tracker