više štete nego koristi

Kad ih odmrznete, verovatnije ćete ih baciti nego pojesti: Jedna grupa namirnica ne bi trebalo da se zamrzava

Jedna ogromna grupa hrane trebalo bi da se skladišti u frižideru, a ne u zamrzivaču, upozoravaju stručnjaci, jer nakon što odmrznete ove namirnice one gube teksturu, ukus, miris, a mogu čak i da se pokvare u roku od nekoliko sati.

Zaleđena hrana u zamrzivačufoto: Ingrid Balabanova / Alamy / Profimedia

Zamrzavanje je najjednostavniji način da sačuvamo hranu i produžimo joj rok trajanja, ali kod nekih namirnica ova metoda često donosi više štete nego koristi i postoji poduži spisak hrane koja ne treba da se zamrzava.

 

Tako se savetuje da se mlečni proizvodi ni slučajno ne zamrzavaju jer time ne dobijate maltene ništa i verovatnije je da ćete, kad ih jednom odmrznete, baciti ove namirnice nego da ćete ih iskoristiti.

 

Iako deluje praktično da mleko, jogurt, sireve ili pavlaku stavimo u zamrzivač kako bismo ih sačuvali za kasniju upotrebu, niske temperature značajno menjaju njihov sastav.

 

Jogurt, bio gust ili redak, spada u namirnice koje ne bi trebalo stavljati u zamrzivačfoto: Ozgur Senergin/Shutterstock

Kristali leda, naime, narušavaju teksturu, ukuse i strukturu mlečnih namirnica, pa one nakon odmrzavanja retko budu kao pre zamrzavanja.

 

Ako zamrznete mleko, odvajaće se i izgubiti ukus


Kada se mleko zamrzne, njegova voda se pretvara u kristale leda, koji razaraju proteinsku strukturu. Nakon odmrzavanja dolazi do razdvajanja masnoća i tečnosti, pa mleko može da bude vodnjikavo i neprijatno za piće. Iako je i dalje bezbedno za upotrebu u kuvanju, njegov ukus i tekstura nisu ni nalik svežem.


Ako zamrznete jogurt i pavlaku, postaće grudvičasti


Fermentisani mlečni proizvodi, poput jogurta, kefira i pavlake, imaju osetljivu strukturu koju čine žive bakterijske kulture. Nakon zamrzavanja i odmrzavanja, ta struktura se raspada: dobijaju se grudvice, odvajanje vode i kiseli ukus. Osim toga, probiotici gube deo svoje efikasnosti.


Ako zamrznete mekane sireve, izgubiće oblik i biti vodenasti


Beli sirevi, krem sir, mocarela i rikota loše podnose zamrzavanje. Zbog visokog sadržaja vode, led menja njihovu teksturu, pa postaju kašasti, gumenasti ili se potpuno raspadaju pri sečenju. Ukus takođe slabi, pa sir više nema onu punoću i aromu karakterističnu za svež proizvod.

 

Mekim sirevima nije mesto u zamrzivačufoto: Shutterstock, Studiovd

Ako zamrznete punomasne mlečne proizvode, biće zrnasti


Masniji mlečni proizvodi, poput slatke pavlake, maskarponea ili maslaca, mogu da promene konzistenciju. Nakon zamrzavanja masnoća se odvaja, pa se javlja peskasta tekstura i osećaj „sitnih zrnaca“ u ustima. Poštro odmrznuti više nisu kremasti kao ranije, ne mogu da se koriste u pripremi kolača i torti.


Odmrzavanje povećava rizik od kvarenja


Mlečni proizvodi su osetljivi na promene temperature, pa čak i ako su ispravno zamrznuti,tokom sporog odmrzavanja bakterije se razmnožavaju brzo. Ako se ne iskoristi odmah, postoji veći rizik da se pokvari već u roku od nekoliko sati.


Zbog svega toga nutricionisti i prehrambeni tehnolozi savetuju da se veliki deo mlečnih proizvoda čuva isključivo u frižideru i da se kupuje onoliko koliko može da se potroši dok je sveže.

 

Šta se od mlečnih proizvoda sme da se zamrzne?


Postoje, međutim, i izuzeci. Tvrdi i polutvrdi sirevi (gauda, čedar, parmezan) mogu da izdrže zamrzavanje bolje od mekših, iako bi i oni mogli da postanu lomljivi i manje aromatični.

 

BONUS VIDEO

Zemunski zajednički frižider