spisak hrane

7 namirnica koje nikad ne treba da stavljate u zamrzivač: Ako ste već to uradili, računajte da ste bacili novac u smeće

0

Neka hrana će samo biti neatraktivnog izgleda ako odstoji na ekstremno niskim temperaturama, ali je i mnogo one koja je posle zamrzavanja i odmrzavanja potpuno nejestiva.

Zaleđeno meso  iz zamrzivača tokom odleđivanja
Zaleđeno meso iz zamrzivača tokom odleđivanjafoto: New Africa/Shutterstock

 

Zamrzivač je verovatno jedan od najkorisnijih izuma u istoriji čovečanstva i veran saveznik u produženju roka trajanja hrane, ali je važno voditi računa o tome šta se zamrzava.


Često čujemo da sve može da se odloži u zamrzivač da bi se koristilo mesecima ako se poznaju pravila zamrzavanja, ali to definitivno nije slučaj.


Neke namirnice jednostavno ne podnose niske temperature i nakon odmrzavanja gube teksturu, ukus, atraktivan izgled i, što je najvažnije, hranljive materije. Šta sve tu spada?

 

1. Meki sirevi

 

Da li sir može da se zamrzne, zavisi od njegove mekoće i vrste
Da li sir može da se zamrzne, zavisi od njegove mekoće i vrstefoto: Shutterstock, iprachenko

Dok tvrdi sirevi mogu da traju i do dva meseca u zamrzivaču, meki sirevi poput brieja, fete i krem sira ne podnose niske temperature. Nakon odmrzavanja oni postaju vodenasti i gube kremastu strukturu. Ipak, ako planirate da ih koristite u sosovima ili kuvanim jelima, zamrzavanje je prihvatljivo jer se tekstura tada manje primećuje.


2. Jogurt i pavlaka za kuvanje

 

Oprezno sa zamrzavanjem mlečnih proizvoda
Oprezno sa zamrzavanjem mlečnih proizvodafoto: Ozgur Senergin/Shutterstock

Iako tehnički mogu da se zamrznu, tekstura jogurta i pavlake će se promeniti, odnosno postaju zrnasti, vodenasti ili ledeni. Zato ih je najbolje koristiti u supama, sosovima ili pečenim jelima, a ne u šlagovima ili svežim dezertimamgde je kremasta struktura ključna.

3. Povrće s visokim udelom vode

 

Preterano vodenasta hrana može da bude čak kašasta kad se odmrzne
Preterano vodenasta hrana može da bude čak kašasta kad se odmrznefoto: Tanya Stolyarevskaya/Shutterstock

Povrće poput krastavaca, zelene salate, paradajza ili tikvica gubi hrskavost i postaje kašasto nakon odmrzavanja. Ako ipak planirate da ga koristite u supama, smutijima ili sosovima, zamrzavanje je prihvatljivo jer hrskavost u tim jelima nije bitna.


4. Pržena i masna hrana

 

Najbolje je da držite prženu i masniju hranu u frižideru nekoliko dana
Najbolje je da držite prženu i masniju hranu u frižideru nekoliko danafoto: Shutterstock/vm2002


Domaće pohovano povrće, pečena piletina ili prženi krompir ne zadržavaju hrskavost u zamrzivaču. Vlaga i ulje se nepravilno raspoređuju, pa hrana bude masna i gnjecava. Industrijski smrznuti proizvodi su posebno prilagođeni niskim temperaturama, zbog čega riblji štapići ostaju fantastični kad se vade iz zamrzivača, ali domaće verzije teško zadrže teksturu.


5. Tvrdo kuvana jaja

 

Tvrdo kuvana jaja treba da se skladište u frižideru, ne u zamrzivaču
Tvrdo kuvana jaja treba da se skladište u frižideru, ne u zamrzivačufoto: nelea33 / Shutterstock

Kad se odmrzne, kuvano belance će biti gumenkasto i vodenasto, dok žumanca mogu da se zamrznu samo ako se prethodno pomešaju sa malo soli ili šećera kako bi se sprečila želatinozna tekstura. Najbolje je kuvana jaja držati u frižideru do nekoliko dana.


6. Sveže začinsko bilje

 

Začinsko bilje ne bi trebalo da se zamrzne sveže
Začinsko bilje ne bi trebalo da se zamrzne svežefoto: freedomnaruk/Shutterstock

Bilje poput peršuna, bosiljka i mirođije gubi aromu, tamni i biće mekano nakon odmrzavanja. Bolje je iseckano bilje zamrznuti u maslinovom ulju u kockicama leda ili ga koristiti sveže neposredno pre jela.


7. Krompir, šargarepa i repa u sirovom obliku

 

Sirova šargarepa ne bi trebalo da se zamrzne
Sirova šargarepa ne bi trebalo da se zamrznefoto: 5 second Studio/Shutterstock

Iako deluje praktično da sačuvate krompir ako ste kupili naveliko po nižoj ceni, sirovi korenasti plodovi gube hrskavost i strukturu kada se direktno zamrznu. Bolje ih je blanširati pre zamrzavanja, što pomaže da zadrže boju, teksturu i hranljive materije.

 

BONUS VIDEO

Čuvati jaja u frižideru ili na sobnoj temperaturi?

 

makonda-tracker