bez muke

Krastavci vam nikad više neće postati gnjecavi: Čuvajte ih ovako i dugo će ostati sveži, hrskavi i superukusni

0

Kako bi krastavci sačuvali svežinu, teksturu i ukus, ključno je da sačuvaju vlažnost, ali ako ih skladištite nepravilno mogli bi da odu u drugu krajnost i budu kašasti.

Hladan i svež krastavac isečen na kolutove za salatu
Hladan i svež krastavac isečen na kolutove za salatufoto: itor/Shutterstock

U krastavcima najviše uživamo kad su hrskavi, puni vode i osvežavajući, idealni za salate i sendviče, ali oni gube ove svoje dragocene osobine ako se skladište nepravilno.


Lako mogu, naročito po najvećim letnjim vrućinama, da postanu kašasti i nejestivi, a da bi duže ostali čvrsti i sveži potrebno je čuvati ih uz optimalan protok vazduha i ograničeno izlaganje vlazi.


Čuvati krastavac u frižideru ili ne?


Obično čim dođemo s pijace ili iz supermarketa krastavce stavljamo u frižider, i to je dobra ideja, ali bi trebalo preduzeti još neke korake kako bi sačuvali svežinu.

Osetljivi su jer želite da zadrže vlažnost i da se ne isuše, ali ne i da budu gnjecavi i mekani – kaže Hirant Džajasinge, glavni kuvar u poznatom američkom restoranu Plant Junkie.


On objašnjava da su krastavci podložni promeni temperatura, pa ih treba čuvari na gornjoj polici frižidera radi kontinuiranog protoka vazduha.

 

Tanko sečen krastavac u letnjoj salati
Tanko sečen krastavac u letnjoj salatifoto: manulito/shutterstock

Da biste uklonili višak vlage, Olivija Roškovski, instruktorka kuvanja na Institutu za kulinarsko obrazovanje, savetuje da krastavce umotate u krpu ili papirni ubrus pre nego što ih stavite u plastičnu kesu. Da biste sprečili pojavljivanje kondenzacije i, samim tim, to da krastavci postanu gnjecavi i kašasti, izaberite hermetički zatvorenu kesu i nikada nemojte da je prepunite.


Krastavci na sobnoj temperaturi


Iako je bezbedno čuvati krastavce van frižidera, imajte u vidu da ćete im rako skratiti vek. Čak i kada stoje dalje od direktne sunčeve svetlosti, na hladnom i suvom mestu, već za dva do sedam dana biste mogli da primetite da oni više nisu savršeni za salatu, a možda budu čak i nejestivi.


Koliko mogu da traju sečeni krastavci?


U slučaju da vam je to praktičnije, krastavce možete skladištiti i iseckane, ali u tom slučaju ih obavezno stavite u frižider.

 

Ako isečete jedan kraj krastavca, obavezno ga umotajte folijom
Ako isečete jedan kraj krastavca, obavezno ga umotajte folijomfoto: Tanya Stolyarevskaya/Shutterstock

U njemu tako mogu da ostanu sveži dva do tri dana, a ključno je da ih stavite u hermetički zatvorenu posudu i prekrijete papirnim ubrusom kako bi upio višak tečnosti.


Ako ste samo načeli krastavac, tj. isekli jedan njegov kraj, obavezno ga prekrijte prozirnom, plastičnom folijom i dobro uvijte.

 

BONUS VIDEO

Kako da zimnica traje duže

 

makonda-tracker