Kako bi krastavci sačuvali svežinu, teksturu i ukus, ključno je da sačuvaju vlažnost, ali ako ih skladištite nepravilno mogli bi da odu u drugu krajnost i budu kašasti.
U krastavcima najviše uživamo kad su hrskavi, puni vode i osvežavajući, idealni za salate i sendviče, ali oni gube ove svoje dragocene osobine ako se skladište nepravilno.
Lako mogu, naročito po najvećim letnjim vrućinama, da postanu kašasti i nejestivi, a da bi duže ostali čvrsti i sveži potrebno je čuvati ih uz optimalan protok vazduha i ograničeno izlaganje vlazi.
Čuvati krastavac u frižideru ili ne?
Obično čim dođemo s pijace ili iz supermarketa krastavce stavljamo u frižider, i to je dobra ideja, ali bi trebalo preduzeti još neke korake kako bi sačuvali svežinu.
– Osetljivi su jer želite da zadrže vlažnost i da se ne isuše, ali ne i da budu gnjecavi i mekani – kaže Hirant Džajasinge, glavni kuvar u poznatom američkom restoranu Plant Junkie.
On objašnjava da su krastavci podložni promeni temperatura, pa ih treba čuvari na gornjoj polici frižidera radi kontinuiranog protoka vazduha.
Da biste uklonili višak vlage, Olivija Roškovski, instruktorka kuvanja na Institutu za kulinarsko obrazovanje, savetuje da krastavce umotate u krpu ili papirni ubrus pre nego što ih stavite u plastičnu kesu. Da biste sprečili pojavljivanje kondenzacije i, samim tim, to da krastavci postanu gnjecavi i kašasti, izaberite hermetički zatvorenu kesu i nikada nemojte da je prepunite.
Krastavci na sobnoj temperaturi
Iako je bezbedno čuvati krastavce van frižidera, imajte u vidu da ćete im rako skratiti vek. Čak i kada stoje dalje od direktne sunčeve svetlosti, na hladnom i suvom mestu, već za dva do sedam dana biste mogli da primetite da oni više nisu savršeni za salatu, a možda budu čak i nejestivi.
Koliko mogu da traju sečeni krastavci?
U slučaju da vam je to praktičnije, krastavce možete skladištiti i iseckane, ali u tom slučaju ih obavezno stavite u frižider.
U njemu tako mogu da ostanu sveži dva do tri dana, a ključno je da ih stavite u hermetički zatvorenu posudu i prekrijete papirnim ubrusom kako bi upio višak tečnosti.
Ako ste samo načeli krastavac, tj. isekli jedan njegov kraj, obavezno ga prekrijte prozirnom, plastičnom folijom i dobro uvijte.
BONUS VIDEO
Kako da zimnica traje duže





