saveti

Kako da sačuvate šargarepu od brzog propadanja? Ako je ovako budete čuvali, duže će ostati sveža i hrskava

Jednostavan način da sprečite da brzo propadne i pokvari se.

foto: 5 second Studio/Shutterstock

Pravilno skladištenje povrća umnogome mu produžava rok trajanja i duže ga čini svežim. 

 

Verovatno vam se nekada dogodilo da sveže šargarepe nakon nekoliko dana izvadite iz frižidera, a da su one potpuno mekane i gumenkaste. 

 

Nije u pitanju ni temperatura frižidera ni ostalo povrće pored kojeg eventualno stoje šargarepe, već zeleno lišće sa njih. 

Možda vam se čini da zeleno lišće daruje šargarepi svežinu, ali se ono ponaša poput slamčica koje izvlače vlagu i hranljive sastojke iz korena. 

 

To znači da ostavljanje lišća na šargarepi uzrokuje brži gubitak hrskavosti i slatkog ukusa. Bez obzira na to gde čuvate šargarepe, na terasi, kuhinjskom pultu ili u frižideru, ako ne skinete lišće, znatno smanjuje šanse da će dugo ostati čvrste i ukusne. 

 

Uklanjanjem lišća čuvate teksturu šargarepe i sprečavate stvaranje viška kondenzacije koja ubrzava kvarenje. Ovo je sitnica, ali može da napravi veliku razliku, pogotovo jer su šargarepe namirnica koja je obavezna u većini domaćinstava zbog njene svestransti u pripremi jela.

 

Šargarepa bez lišća može da ostane sveža tri dana ako se čuva na kuhinjskm pultu. Važno je da je ne držite u istoj posudi sa voćem i povrćem poput jabuka, grožđa i banana jer zbog etilena ubrzavaju njihovo propadanje.

 

Znatno duže će ostati sveže ako se čuvaju u frižideru. Nemojte ih prati pre skladištenja, jer višak vlage može prouzrokovati prerano kvarenje.

 

 

BONUS VIDEO

OVO POVRĆE JEDINO NA SVETU SADRŽI MOĆNI PRIRODNI PROBIOTIK! Dr Perišić: Do maja ga treba jesti pre SVAKOG obilnijeg obroka