šta vi mislite?

Ako jedete mnogo ŠARGAREPE, moći ćete da vidite u MRAKU: Istina ili mit?

0

Jedan od najrasprostranjenijih mitova kada je u pitanju zdravlje očiju jeste da ćemo moći da vidimo u mraku ukoliko konzumiramo dosta šargarepe. Da li je to zaista tako?

foto: 5 second Studio/Shutterstock
foto: 5 second Studio/Shutterstock

Konzumiranje povrća koje je bogato vitaminom A može da bude dobro za zdravlje očiju

 

Tako je konzumiranje šargarepe preporučljivo ukoliko želite da očuvate zdravlje očiju, ali se sa tim pojavila i tvrdnja da ćete moći da vidite u mraku ako jedete dosta šargarepe. 

 

Da li je to zaista istina? Ukratko, ne! 

 

U Drugom svetskom ratu, britanski vojnici su koristili novorazvijenu radarsku tehnologiju za otkrivanje i obaranje nemačkih aviona.

Ne želeći da otkrije njihovu tajnu, britansko Ministarstvo vazduhoplovstva počelo je da iznosi lažne informacije da šargarepa može da pomogne čoveku da vidi u mraku, kao i da im ishrana njihovih vojnika koja je bogata šargarepom daje taktičku prednost.

 

Niz naučnih studija jeste pokazalo da povrće bogato vitaminom A može da bude dobro za zdravlje očiju zbog visoke doze antioksidanata, ali tvrdnja da vam može pomoći da vidite u mraku je ipak daleko od istine.

 

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedostatak vitamina A je vodeći svetski uzrok slepila kod dece koji se može sprečiti.

 

Premalo vitamina može dovesti do suvoće očiju, infekcija grla i grudnog koša, slabog zarastanja rana, katarakte, zamućenja rožnjače i makularne degeneracije, gde je centar vida osobe zamagljen – od kojih svako može da ošteti vid ili dovesti do slepila.

 

 

makonda-tracker