Puni tanjiri kolača po ceni koja je višestruko niža od one koju bi vam naplatili da rešite da kupite ove slatke zalogaje
Slavski sto bez tradicionalnih kolača teško da je zamisliv. Među omiljenim poslasticama koje uvek mame osmehe su razni rolati, čupavci i ruske kape.
Ljudi ih vole zbog bogatih ukusa, kremastih filova i mogućnosti da se pripreme unapred, što ih čini savršenim za svečane prilike. Deca uživaju u sladunjavim kremovima i čokoladi, dok odrasli cene kombinaciju oraha, keksa i fine čokolade.
Ovi kolači spajaju jednostavne sastojke u raskošne poslastice, koje se lako dele i izgledaju impresivno na stolu. Bez obzira na to da li slavite krsnu slavu, rođendan ili porodični praznik, ove poslastice su uvek dobrodošle i garantuju da će vaši gosti otići zadovoljni.
Rolat sa bananicama i keksom
Sastojci (za 12 osoba):
- 2 lista srednje veličine oblande
- 200 ml vode
- 150 g šećera
- 85 g margarina
- 200 g mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 8 krem bananica (mogu i jeftinije)
Priprema:
- Prokuvajte vodu i šećer dok se šećer ne otopi, dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. U tu smesu dodajte mleveni keks i orahe, pa dobro sjedinite.
- Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša. Premažite polovinu smese po oblandi, rasporedite 4 krem bananice (po želji odseći krajeve) i pažljivo urolajte pomoću krpe. Postupak ponovite sa drugom oblandom i preostalim sastojcima.
- Zamotajte rolade u najlon foliju i ostavite u frižider da se stegnu. Sledećeg dana seckajte na šnitice i poslužite.
Čupavci
Potrebno za koru:
- 3 jaja
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 250 g margarina
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema kore:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte margarin, brašno i prašak za pecivo. Pecite u prethodno podmazanom plehu oko 40 minuta. Proverite čačkalicom – kora je gotova kada se testo ne lepi. Ostavite da se prohladi i isecite na kocke.
Fil:
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 200 g čokolade
- 250 g margarina
- 200 g kokosa za valjanje
Priprema fila:
Prokuvajte mleko, šećer, čokoladu i margarin dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite da se prohladi, umočite kocke u fil i valjajte ih u kokos.
Ruske kape
Sastojci za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1 šoljica ulja
Priprema kore:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa šećerom, pa postepeno dodajte žumanca i brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Sipajte u pleh podmazan uljem ili mašću i pecite oko 20 minuta.
Fil:
- 250 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- pola margarina
Skuvajte mleko, šećer i brašno dok ne postane gusto, pa dodajte margarin kada se smesa prohladi.
Glazura:
- 200 g kokosa
- 200 g čokolade
Priprema kolača:
Koru ostavite da se ohladi. Čašicom vadite male kolutiće, presečete ih na pola i filujete unutra. Isto uradite sa stranama, pa valjajte u kokos. Odozgo prelijte rastopljenom čokoladom samo gornji deo kolača.
Bonus video:
Čokolada sa čvarcima