NEODOLJIVO

Dinstani kupus sa svinjskim rebrima: Recept za popularno domaće jelo iz kuvara koji je zlata vredan

0

Obilno, mirisno i izuzetno ukusno jelo, idealno za porodični ručak ili večeru. Ključ uspeha su mesnata svinjska rebra sa malo masnoće, koja jelu daju bogat ukus i sočnost.

NAJUKUSNIJI KUPUS SA DIMLJENIM REBRIMA
NAJUKUSNIJI KUPUS SA DIMLJENIM REBRIMAfoto: Profimeda

Ako više nemate ideju šta da spremite za ručak onda je ovo recept koji će vam se sigurno dopasti. Osim što je preukusan ovaj kupus može da se jede nekoliko dana i savršen je čak i kad se jede hladan.

 

Što ga više puta podgrejete to je ukus jači, pa ga domaćice spremaju u većim količinama, a pogodan je i za zamrzavanje, ako se desi da vam ostane viška, u šta čisto sumnjamo.

Sastojci:

 

  • 800 g svinjskih rebra
  • 1,3 kg kupusa
  • 1 glavica luka 
  • 1 šargarepa 
  • 1  kašika paradajz pirea
  • 2 kašičice mlevenae paprike
  • 1 lovorov list
  • 120 ml vode
  • 1 kašičica putera
  • mleveni crni biber 
  • so
Sladak kupus, Kupus, Čorba, Ručak
foto: New Africa/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Operite svinjska rebra, osušite ih papirnim ubrusom i isecite na manje porcije. Posolite i pobiberite po ukusu.
  2. Oljuštite luk i šargarepu. Luk isecite na kockice, a šargarepu izrendajte na krupno rende. Kupus isecite na trake.
  3. U većem tiganju ili šerpi zagrejte malo ulja. Dodajte svinjska rebra i pržite ih na jakoj vatri sa obe strane dok ne porumene. Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane.
  4. U istom tiganju propržite luk dok ne omekša, zatim dodajte šargarepu i pržite još 2 minuta. Umešajte paradajz pire i kratko propržite da razvije aromu.
  5. Sipajte vrelu vodu, dodajte kupus, svinjska rebra, puter, papriku, biber, lovorov list i so. Sve dobro promešajte.
  6. Poklopite i dinstajte na tihoj vatri 15–20 minuta, povremeno mešajući.
  7. Ako jelo postane suvo, dodajte još 100–120 ml vrele vode i nastavite sa dinstanjem dok kupus ne omekša, a meso postane sočno i meko.

 

Saveti:

 

Po želji možete dodati i kašiku kisele pavlake pri serviranju za bogatiji ukus.

Uz dinstani kupus odlično idu krompir pire, proja ili parče domaćeg hleba.

Toplo, domaće i neodoljivo jelo – pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker