duh tradicije

Dobićete najlepše slavsko žito koje ste videli i okusili! 3 saveta iz iskustva uz koje ne možete da omanete

Da biste dočekali goste na slavi žitom koje izgleda vrlo atraktivno i ima fenomenalan ukus, ne morate da potrošite mnogo vremena i sastojaka. Zapravo je iznenađujuće jednostavno!

Žito za slavu s krstom od orahafoto: Aleksandar Blanusa/Shutterstock

Krsna slava, jedna od najstarijih crkveno-narodnih tradicija u srpskom narodu, vezuje se za određenog svetitelja, zaštitnika porodice i doma, koji ga slave najbolje što mogu, poštujući običaje.


To podrazumeva da se iznad trpeze nađe svečeva ikona, a na stolu slavska sveća i slavski kolač, dok svi gosti odmah po ulasku treba da se posluže slavskim žitom, koji je jedan od najvažnijh simbola krsnog imena.


Žito se priprema u čast precima i dušama koje su preminule, ali istovremeno ima i duboko značenje zahvalnosti, mira i blagostanja. Iako je recept za tradicionalno slavsko žito zapravo jednostavan (potrebni su vam samo kuvana pšenica, orasi, šećer), pravi ukus i izgled zavise od nekoliko ključnih koraka.

 

Žito za slavu, svečano serviranofoto: Shutterstock / artfood

Da bi vaše žito bilo savršeno, sitno, slatko i sjajno, probajte sledeće savete.


1. Kuvanje pšenice treba da bude sporo i do savršene mekoće


Tajna dobrog slavskog žita počinje već u loncu.


Pšenicu je najbolje potopiti uveče pre kuvanja, da omekša i ravnomerno se skuva. Kuvajte je na tihoj vatri, najmanje sat i po do dva, sve dok zrna ne budu potpuno meka, ali ne raskuvana.

Kada se pšenica skuva, isperite je toplom vodom i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim dobro ocediti jer višak vode može da pokvari teksturu i ukus.


2. Postizanje savršene teksture i ukusa


Da bi žito bilo glatko i kremasto, ali ne kao kaša, najbolje je da se polovina pšenice samelje u mašini za meso ili blenderu, a druga polovina ostavi cela. Tako ćete dobiti savršenu teksturu.


Umešajte u nju potom sitno mlevene orahe, šećer po ukusu i malo vanilin šećera ili rendane kore limuna za aromu. Neki vole da dodaju i kašičicu meda, koji daje posebnu punoću ukusa i sjaj.

 

Slavsko žitofoto: Shutterstock, Shutterstock / nada54

Ako želite posebno bogat ukus, dodajte u žito kašičicu ruma ili malo vanilin ekstrakta za neodoljiv miris.


3. Dekoracija i posluživanje za svečaniji izgled


Slavsko žito se tradicionalno poravna kašikom i posipa seckanim orasima, koje možete rasporediti u obliku krsta, ali možete ga dodatno ulepšati ako žitom napunite manju činiju, ostavite da malo odstoji dok se fino stegne, a potom ga prevrnete na tanjir za serviranje – dobićete interesantan oblik kupe kao iz poslastičarnice!


Preko pospite mlevene orahe u tankom sloju i po želji ukrasite krstićem od oraha ili šećera u prahu. Žito treba da bude sjajno i svečano, jer nije samo poslastica, već simbol radosti, života i sećanja na pretke.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?