trikovi profesionalaca

Kako rasporediti meze da izgleda kao delo keteringa? 7 ideja za svečaniji i otmen izgled slavske trpeze

0

Slavsko meze je prvo što gosti vide na trpezi, pa to kako ovo posluženje izgleda postavlja ton i može da "podigne" atmosferu čim se čuje prvo "Srećna slava". I mora da izgleda najbolje moguće!

Ima mnogo malih trikova za savršeno 'slaganje' posluženja za meze na slavskoj trpezi koje ostavljaju odličan utisak i izgledaju dekorativno.
Ima mnogo malih trikova za savršeno "slaganje" posluženja za meze na slavskoj trpezi koje ostavljaju odličan utisak i izgledaju dekorativno.foto: Aleksandar Nalbantjan/Shutterstock

Oni posebno talentovani umeju da rasporede slavsko predjelo tako da izgleda kao da delo profesionalnog keteringa, ali oni manje nadareni nikako ne uspevaju da "slože" meze tako da budu potpuno zadovoljni... jer ne znaju ove trikove!


Ako vodite računa o pravim sitnicama, meze može da izgleda profesionalno uređeno, uredno i bogato. Ključ je u rasporedu, bojama i detaljima koji stvaraju utisak svečanosti.


1. Koristite veće tanjire ili drvene daske


Jeste li primetili da su u luksuznim restoranima tanjiri uvek toliko veliki da čak i izdašan obrok deluje sitno? Radi se o tome da velika podloga uvek izgleda svečanije.

 

Lepo raspoređeno slavsko meze
Lepo raspoređeno slavsko mezefoto: Berka7/Shutterstock

Idealne su okrugle drvene daske ili veći keramički pladnjevi, dok manje posude umeju da deluju kao da ste nabacali hranu na njih. Danas možete da pronađete po niskim cenama veoma lepe daske i tanjire, ukrašene ili svedene, koje deluju savršeno prikladno za svečani trenutak u domu.


2. Krećite se od sredine ka spolja.


U sredinu stavite element koji dominira, poput čašice s umakom, kuglicama od sira ili rolatom dekorativnog izgleda. Od te tačke pravite krugove: mesne prerađevine, pa sir, pa na kraju povrće, poput elegantni sečenih štapića crvene paprike i sl.


3. Sečenje je pola posla!

 

Kad pravite meze za slavu, vodite računa o obliku i uglu pod kojim sečete
Kad pravite meze za slavu, vodite računa o obliku i uglu pod kojim sečetefoto: Berka7/Shutterstock

Naravno, oblik posluženja takođe doprinosi izgledu trpeze, a vodite računa da sečete sve tanko kako biste imali za više tanjira, kao i da sve bude istog oblika, pod nenapadnim uglom.


Sir secite u jednake kocke ili trougliće jer urednost odmah ostavlja utisak profesionalnosti.

4. Ne mešajte nego grupišite.


Ne raspoređujte sve naizmenično, odnosno ne mešajte čajnu s kačkavaljem i sl. Mudrije je da, umesto toga, pravite "blokove" od jedne namirnice.


Na primer: blok kulena, pa blok sira, pa blok mortadele. Ovako izgleda i punije i preglednije.


5. Boje su vrlo bitne.

 

Kombinujte boje hrane mudro dok 'slažete' predjelo
Kombinujte boje hrane mudro dok "slažete" predjelofoto: Geshas/Shutterstock

Da bi meze delovalo živo i atraktivno, vodite računa da u tanjiru budu zastupljene namirnice sledećih boja:

  • crvena (kulen, paprika),
  • belo ili žuto (sir),
  • tamno (masline) i
  • zeleno (rukola, mirođija, kiseli krastavci, peršun).

 

Uvek dodajte malo svežeg povrća ili začinskog bilja kao dekor. Samo jedna šaka rukole može da promeni sve.


6. Sitnice prave krupnu razliku.

 

  • Masline stavite u činijicu, ne razbacane po ovalu.
  • Kisele krastavčiće secite na tanke štapiće, ne kolutove.
  • Domaći kajmak ili ajvar u čašici sa kašičicom izgleda kao specijalitet.
  • Neka sve slane rolnice budu što sitnice da bi izgledale elegantnije.
  • Vodite računa o kontrastima po pitanju boja (ne i dimenzija) hrane, pa kombinujte sitni crveni čeri paradajz sa žutim sirom i zelenim maslinama.
  • Ponegde dodajte kolut ljubičastog luka ili komadić teksturisanih orašastih plodova, poput oraha ili badema.


7. Rolnice uvek izgledaju svečano

 

Umesto da samo poređate mesne prerađevine po tanjiru, efektnije je da napravite rolnice od njih
Umesto da samo poređate mesne prerađevine po tanjiru, efektnije je da napravite rolnice od njihfoto: Pawparazzi88/Shutterstock

Ako brinete imate li dovoljno slanog predjela, uvek je dobra ideja da napravite dekorativne rolnice. Recimo, na tanke listove šunke namažete malo krem sira, u sredinu stavite štapić kiselog krastavčića, urolate i isečete na veličinu jednog zalogaja.

 

Ukoliko imate čačkalice (idelno ukrasne) da probodete svaku ili makar svaku drugu, još bolje! To deluje kao delo profesionalca, a ne treba vam više od 10 minuta za jednu turu rolnica.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

 

makonda-tracker