Pre 117 godina, jedan slovenački pedijatar suočio se sa strašnom situacijom na svojoj klinici. Odlučio je da pokuša da im pomogne sasvim jednostavnom čorbom i – uspelo je! U decenijama koje su usledile, nauka je detaljno objasnila kako je moguće da ovaj recept deluje.
U sezoni virusa je ishrana jedan od najvažnijih faktora očuvanja zdravlja, a jednako je važno obogatiti jelovnik zdravim namirnicama i jelima i kad infekcija nastupi.
Ovih dana ponovo su aktuelni stomačni virusi, koje prati dijareja, često sa vodenim stolicama, za koje se uglavnom preporučuju lagane čorbe od povrća koje ne nadima. Međutim, među takvim jelima jedno se naročito izdvaja po blagodetima za stomak – čuvena Moroova čorba za brzo zaustavljanje dijareje.
Kako je nastala Moroova čorba protiv dijareje?
Profesor Ernst Moro, slovenački pedijatar, bio je prvi u zapadnjačkoj medicini koji je opisao primitivni refleks kod novorođenčadi i odojčadi, koji je i nazvan Moroov refleks po njemu. On je studirao u Gracu, pa radio u Beču i Minhenu, a potom postao profesor pedijatrije na Univerzitetu u Hajdelbergu.
Davne 1908. godine, dok je Moro uveliko radio u Nemačkoj, dijareja je bila uzrok smrti velikog broja beba u ovoj zemlji. On je tih dana bio na čelu Dečije bolnice u Hajdelbergu, pa je rešio da sprovede zanimljiv eksperiment: uveo je pacijentima veće količine čorbe od šargarepe, koja je smanjila stopu smrtnosti za čak 50 procenata. Međutim, nije bila u pitanju bilo koja čorba!
Moroova čorba od šargarepe protiv dijareje
Jelo koje je Ernst Moro davao svojim pacijentima imalo je samo jedan sastojak – šargarepu, uz dodatak vode i soli. Najvažnije je bilo da se šargarepe kuvaju dovoljno dugo da se oslobode oligosaharidi, a lekar je insistirao da se tek na kraju kuvanja dodaje oko 3 grama soli.
Profesor Jozef Peter Gugenbihler iz Univerzitetske dečije bolnice u Erlandenu je potom 1983. dokazao da ova čorba može da spreči bakterije koje izazivaju dijareju da se prilepe za creva.
Skoro pun vek nakon Moroovog uspešnog eksperimenta, 2002. godine, jedna studija objavljena u časopisu "Vienna Medical Weekly Journal", dokazala je da kiseli oligosaharidi koji se formiraju u vodenim ekstraktima šargarepe mogu dovesti do manjeg prijanjanja bakterijskih agenaca za sluzokožu creva.
Upravo je zato ova čorba bila efikasna kod akutnih gastrointestinalnih infekcija i korisnija nego oralna rehidracija rastvorom glukoze i elektrolita.
Originalni recept za Moroovu čorbu od šargarepe
Sastojci:
- 500 grama šargarepe
- 1 litar vode (dodajte još malo kasnije)
- 3 grama soli
Priprema
- Oljuštite i sitno iseckajte šargarepe. Kuvajte šargarepe u vodi najmanje sat vremena, a u nekim izvorima piše i sat i po.
- Nakon toga, kuvanu šargarepu ispasirajte zadnjom stranom viljuške ili u blenderu, pa dodati vodu dok količina tečnosti opet ne bude jedan litar. Posolite i promešajte.
Primena
Preporučuje se da se čorba uzima na prazan stomak nekoliko puta dnevno, tokom nekoliko dana, dok traje dijareja. Ključno je da se šargarepe dugo kuvaju jer se tako oslobađaju neophodne supstance.
Može li da se doda još nešto u Moroovu čorbu?
Ako vam se ne dopada ukus ovako pripremljene čorbe, možete dodati malo rendanog, svežeg korena đumbira ili pola jabuke u gotovu čorbicu.
Ipak, kada se služi maloj deci, nije poželjno da se eksperimentiše s originalnim receptom.
Da li sme da se jede još nešto osim Moroove čorbe?
Moroova čorba od šargarepe se smatra više lekom nego hranom. To znači da, ako pacijent ima apetit, može da se hrani normalno, u skladu s jelovnikom koji se preporučuje dok traju dijareja i stomačni virus. To znači da može da uživa u bananama, jabukama, tostu, pire krompiru, pirinčanoj čorbi s tikvicama i sl.
BONUS VIDEO
Ako imate stomačni virus, ovo treba da znate