riznica zdravlja

Za ovu zimnicu možda niste čuli, a uz pečenje i masna jela je fantastična: Kisele punjene paprike se prave za tren oka

Potrebno je malo sastojaka i ne previše vremena da biste dobili zimnicu bogatog ukusa, istovremeno laganu i osvežavajuću, a punu vitamina i minerala! Ako još uvek niste probali paprike punjene kupusom, naše pitanje je samo – šta čekate?

Sočne paprike punjene kupusom za zimnicufoto: YouTube Screenshot/Brzi recepti i saveti

Jesen u Srbiji miriše na zimnicu: kiseli kupus, ajvar, peglanu papriku, šarenu salatu, pa i na slatke varijante kao što su slatko, džem i druga zadovoljstva, ali ima i malo poznatih specijaliteta srpske kuhinje koja su nepravedno zapostavljena.


Među njima su paprike punjene kupusom, koje zaista vredi probati ove sezone.


Odlična su zimska salata za svakodnevni ručak, kao i kvalitetan prilog za slavsku trpezu, uz pečenje, sarme i druga masnija jela.

 

Kisele paprike punjene kupusom za zimnicu


Sastojci:

 

  • 2 glavice kupusa
  • 5 kg paprike babure
  • biber u zrnu
  • lovorov list po ukusu


Za preliv:

 

  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 150 g soli
  • 200 g šećera

 

Sočne paprike punjene kupusom za zimnicufoto: YouTube Screenshot/Brzi recepti i saveti

Priprema

  1. Dobro operite paprike, uklonite peteljke i očistite ih od semenki, a kupus operite, skinite spoljne listove i izrendajte ga, pa usolite i ostavite da odstoji. Zatim ga ocedite.
  2. Filujte paprike kupusom.
  3. Ređajte paprike u dobro sterilisanim teglama, pa na kraju dodajte biber u zrnu i lovorov list.
  4. U šerpi pomešajte sve sastojke za preliv, pa kuvajte dok ne proključa. Promešajte i ostavite da se hladi.
  5. Kad je preliv prohlađen, sipajte u tegle i dobro ih zatvorite.
     

BONUS VIDEO

Evo kako pravilno pripremiti kiseli kupus