Potrebno je malo sastojaka i ne previše vremena da biste dobili zimnicu bogatog ukusa, istovremeno laganu i osvežavajuću, a punu vitamina i minerala! Ako još uvek niste probali paprike punjene kupusom, naše pitanje je samo – šta čekate?
Jesen u Srbiji miriše na zimnicu: kiseli kupus, ajvar, peglanu papriku, šarenu salatu, pa i na slatke varijante kao što su slatko, džem i druga zadovoljstva, ali ima i malo poznatih specijaliteta srpske kuhinje koja su nepravedno zapostavljena.
Među njima su paprike punjene kupusom, koje zaista vredi probati ove sezone.
Odlična su zimska salata za svakodnevni ručak, kao i kvalitetan prilog za slavsku trpezu, uz pečenje, sarme i druga masnija jela.
Kisele paprike punjene kupusom za zimnicu
Sastojci:
- 2 glavice kupusa
- 5 kg paprike babure
- biber u zrnu
- lovorov list po ukusu
Za preliv:
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 150 g soli
- 200 g šećera
Priprema
- Dobro operite paprike, uklonite peteljke i očistite ih od semenki, a kupus operite, skinite spoljne listove i izrendajte ga, pa usolite i ostavite da odstoji. Zatim ga ocedite.
- Filujte paprike kupusom.
- Ređajte paprike u dobro sterilisanim teglama, pa na kraju dodajte biber u zrnu i lovorov list.
- U šerpi pomešajte sve sastojke za preliv, pa kuvajte dok ne proključa. Promešajte i ostavite da se hladi.
- Kad je preliv prohlađen, sipajte u tegle i dobro ih zatvorite.
BONUS VIDEO
Evo kako pravilno pripremiti kiseli kupus
( Glossy, T.S.R. )