Nema bogate zimske trpeze bez kvalitetne domaće turšije, prave riznice vitamina i minerala u sezoni virusa i prehlada, a da bi vam bila najbolja moguća napravite je ovako.
Turšija je jedan od dragulja tradicionalne srpske kuhinje i nezaobilazna u okviru pripreme zimnice.
Najpopularnija je zbog bogatog, punog ukusa, koji se odlično slaže uz teška, masnija, zimska jela, poput sarmi, masnijih čorba i specijaliteta od mesa, a uz to će učiniti mnogo za vaše zdravlje.
Ukoliko se pripremi pravilno, povrće u turšiji sa sirćetom ostaje jestivo dugo, a u njemu će biti očuvane brojne hranljive materije, neophodne za jak imunitet u toku zime.
Saveti za pripremu turšije u sirćetu
- Konzervans u kesici nije obavezan prilikom pripreme turšije, ali može da pomogne da joj se produži rok, dok kao prirodni konzervansi služe sirće, šećer i so.
- Ukoliko želite blaži ukus ove zimske salate, umesto običnog sirćeta možete koristiti jabukovo ili vinsko.
- Vodite računa o tome da povrće koje koristite bude mlađe ili makar zrelo, nikako prezrelo jer će ono biti sklonije propadanju usled dejstva bakterija jer se već smatra "načetim".
- Krastavci, paprike, karfiol i ostalo povrće koje koristite ne bi trebalo da ima bilo kakva oštećenja ili fleke.
Najbolji recept za turšiju
Sastojci:
- 1 kg paprike
- 1 kg karfiola
- 1 kg krastavaca
- 2 glavice belog luka
- 2 velike šargarepe
- 1 kesica konzervansa
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 150 g soli
- 150 g šećera
- lovorov list po ukusu
- biber u zrnu po ukusu
Priprema
- Operite povrće, pa očistite paprike od semenki, oljuštite šargarepu, a sve povrće isecite na komade odgovarajuće veličine. Krastavce možete da ostavite cele ili presečete na polovine ili trećine, a beli luk ostavite u celim čenovima.
- Sipajte vodu u veću šerpu, pa joj dodajte sirće, šećer, so, biber i lovorov list, promešajte i ostaite da proključa. Kad se to dogodi, sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
- Rasporedite povrće po pravilno sterilisanim teglama, vodeći računa da ga ne oštetite i da bude složeno gusto, a između slojeva povremeno ubacite čenove belog luka.
- Potom prelijte mlakim rastvorom (presolcem), u koji ste prethodno sipali kesicu konzervansa i razmutili je, tako da povrće bude potpuno pokriveno. Na vrh poslednjeg sloja povrća stavite plastičnu mrežicu kako biste čvrsto pritisnuli povrće, odnosno da ostane ispod nivoa sirćeta.
- Nakon toga zatvorite dobro teglu metalnim poklopcem, pa sklonite na tamno i hladno mesto.
Ovako pripremljena turšija biće jestiva za oko mesec dana, a biće sve ukusnija iz meseca u mesec.
BONUS VIDEO
Prava mera za najsočniji ajvar