sjajno je i preukusno

Kako od 500 g mesa napraviti kilo pljeskavica? Kuvari otkrivaju tajnu za koju vam ne trebaju ni brašno ni krompir

Ovo je trik kuvara iz restorana koje svaka domaćica treba da zna jer štedi novac, a ukus pljeskavica je fenomenalan!

NAJUKUSNIJE PLJESKAVICE OD POVRĆA I MESA foto: Shutterstock/Anastasia_Panait

Pljeskavice ili kako ih drugačije zovu faširane šnicle oduvek su jedno od omiljenih jela na porodičnoj trpezi.

 

Međutim, kako rastu cene mesa, sve više domaćica razmišlja o načinima da uštedi novac, a da pri tome ne ugrozi kvalitet i ukus. Na sreću postoji način da udvostručite količinu mesa i to bez upotrebe brašna, prezli ili krompira. 

 

Tajna je u dodavanju svežeg povrća sa visokim sadržajem vode. Uz prave proporcije i jednostavne kulinarske tehnike, 500 g mlevenog mesa može dati celi kilogram pljeskavica koji će oduševiti i odrasle i decu.

Za ovaj recept možete koristiti mleveno pileće ili svinjsko meso, patlidžan i bundevu. Povrće ne samo da povećava zapreminu mesa, već čini da pljeskavice budu mekane, a da pri tome ne nadjača pravi mesni ukus.

 

Sastojci:

 

  • 500 g pilećeg ili svinjskog mlevenog mesa
  • 100 g oljuštenog patlidžana
  • 100 g sirove bundeve
  • 1 srednji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike sitno mlevenih ovsenih pahuljica

 

UKUSNE PLJESKAVICE SA DODATKOM POVRĆA foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

 

  1. Povrće grubo iseckajte, pa izblendirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte jaje, ovsene pahuljice, sitno seckani crni i beli luk.
  2. Mešajte smesu dok ne postane homogena, začinite solju i sveže mlevenim biberom po ukusu. Važno je da udeo mesa bude malo veći od povrća, tako ćete sačuvati bogat ukus i pravilnu teksturu.
  3. Formirajte male pljeskavice mokrim rukama kako se meso ne bi lepilo.
  4. Pržite ih u dobro zagrejanom tiganju sa minimalnom količinom ulja, po 2–3 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ne pokrivajte poklopcem, pljeskavice će ostati pahuljaste i neće postati vodenaste.
PLAVI PATLIDŽAN JE ZDRAV I ZADRŽAVA VODU foto: Africa Studio/Shutterstock

Posluživanje:


Gotove kotlete poslužite tople uz pire krompir, heljdu, pirinač ili salatu od svežeg povrća. Odlični su i domaći sosovi na bazi pavlake i začinskog bilja ili paradajz pirea sa belim lukom.

 

Ovaj način pripreme nije samo ekonomičan, već i zdrav – šnicle su manje kalorične, a i dalje hranljive i ukusne. Jednostavan trik koji bi svaka domaćica trebalo da zna.

 

Bonus video:

Pljeskavice od crva, bube...