Sočna, puna sira i jogurta i neodoljivo mekana, ova pita ne samo da izgleda efektno već se i jednostavno priprema!
Turske pite su nešto čemu nije lako odoleti, a danas vam predstavljamo varijantu koja izgleda vrlo dekorativno i služi se direktno iz tepsije.
U pitanju je klasična harmonika-pita sa sirom i peršunom, pripremljena na pomalo neobičan način, a ukus će vam biti dobro poznat.
Idealan je recept za sve prilike, bilo da spremate ručak za porodicu ili želite da iznenadite goste nečim nesvakidašnjim.
Sastojci:
- kore za pitu
- 2 jajeta
- 250 ml jogurta
- 150 g rendanog sira
- četvrtina veze peršuna
- 50 ml ulja
- 1 kašika soli
Priprema
- Stavite čašu na sredinu okrugle tepsije (kako bi se napravila rupa oko koje ćete da ređate kore).
- Ako koristite kupovne kore, odvojte oko 5-10 kora, u zavisnosti od dimenzija i isecite ih na duge pravougaonike. Potom ih naborajte kao harmoniku, pa ređajte u krug oko čaše po tepsiji.
- Kad završite s tim, umutite jaja u jednoj činiji, pa im dodajte jogurt i so i dobro umutite. Sipajte ulje, pa peršun i nastavite da mutite, a za kraj ubacite rendani tvrdi sir po izboru i sve dobro promešajte.
- Tom mešavinom prelijte naborane kore, tako da se smesa ravnomerno rasporedi i dobro natopi testo.
- Sklonite čašu ako nije od materijala koji sme da se stavlja u rernu, a još bolje je da koristite neku vatrostalnu, pa da pečete pitu s njom kako bi zadržala oblik. Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 40-45 minuta.
- Kad se pita malo prohladi, zavrtite čašu, tako da se njene ivice odlepe od pite, pa u nju sipajte sočan domaći ajvar ili drugi umak po ukusu.
- Ova slasna pita se služi tako što se seče na trouglove i servira direktno s tepsijom, taok da se komadi umaču u čašu s umakom.
KORAK PO KORAK PRIPREMA TURSKE PITE S RUPOM U SREDINI
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste?
( Glossy, T.S.R. )