mekana kao duša

Bolja od svake GIBANICE koju ste do sada probali: Recept za HARMONIKA PITU koju obožavaju svi od 2 do 102 godine

1

Sve je gotovo za samo pola sata 

foto: Privatna arhiva / Ilić Milica
foto: Privatna arhiva / Ilić Milica

Ukoliko volite pite i druge pikanterije od gotovih kora, a dosadilo vam je da stalno pravite jedno te isto ovaj recept će biti pravo osveženje na vašoj trpezi.

 

Harmonika gibanica je mekana, sočna i što je veoma važno pravi se brzo i lako, tako da je i svaki početnik može pripremiti za svega pola sata.

 

Nakon što je jednom probate zaboravićete na onu klasičnu gibanicu, a vaši ukućani će s nestrpljenjem isčekivati trenutak kada će ona ponovo zamirisati u vašoj kuhinji.

 

Potrebno je za prelivanje:

 

  • 3 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • malo ulja za pomazivanje kora 

 

Fil:

 

  • Oko 300 g sira
  • Oko 200 g trapista 

 

  • 1 kore

 

Recept za drugačiju gibanicu, harmonika pitu
Recept za drugačiju gibanicu, harmonika pitu foto: Privatnsa arhiva / Ilić Milica

Priprema: 

 

U posudu umutiti jaja, so, jogurt, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo. Ostaviti sa strane.

 

Uzeti koru poprskati je sa malo ulja i presaviti na pola. Zatim odozgo staviti narendani sir i trapist kroz prste. Potom koru prstima zgužvati praveći od nje harmoniku. Položiti koru u pleh koji ste prethodno zamastili ili stavili pek papir.

 

Postupak ponavljati sve dok se ne potroše sve kore. Odozgo preliti smesom koju ste prirpemili, možete posuti s malo susama i ne morate. Po želji.

 

Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi, a potom seći i služiti uz jogurt. Ukućani će biti oduševljeni, a i vi sa njima.

 

Bonus video:

 

Kako se sprema jaje na oko sa  feta sirom? 

 

 

makonda-tracker