očas posla zdravlje na tanjiru

Tegla puna zdravlja i bogatog ukusa: Turšijsko grožđe je zimnica po ukusu gurmana, a pravi se za nekoliko minuta

Istovremeno slatka, kisela i ljuta, turšija od grožđa je nepravedno zapostavljena zimska salata koja se odlično slaže s jačim jelima od mesa.

Grožđe u ljuto-kiseloj turšiji za zimnicufoto: MShev/Shutterstock

Kada govorimo o zimnici, voće uglavnom odvajamo za mirisni domaći džem, dok je za kiselu i ljutu zimsku salatu rezervisano povrće, pa je manje poznato turšijsko grožđe, pikantna zimnica u kojoj gurmani posebno uživaju.

 

Ako volite neobične zimnice koje spajaju slatko i ljuto, grožđe u turšiji s ljutim papričicama bi moglo postati vaša omiljena salata u hladnim mesecima. Ovaj specijalitet pruža iznenađujuću kombinaciju i ukusan kontrast koji savršeno ide uz jaka zimska jela, posebno ona masnija i s mesom.

 

U pitanju je zimnica u kojoj ćete naći mnogo vitamina C, B, K i A, zatim mangana, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, antioksidanasa, vlakana... I pravi se tako lako!

Sastojci:

 

  • 2 kg grožđa
  • 1 l vode
  • 8-10 manjih ljutih paprika
  • 200 ml sirćeta
  • na vrh kašičice vinobrana
  • 3 kašike šećera
  • 1,5 kašika soli
  • biber u zrnu po ukusu
  • lovorov list po ukusu


Priprema

  1. U šerpu sipajte vodu, šećer, so, sirće, biber u zrnu i lovorov list. Stavite da proključa, pa sklonite na stranu da se hladi.
  2. Za to vreme operite grožđe, izvadite mu peteljke, pa ocedite i prosušite papirnim ubrusima. I ljutim papričicama sklonite peteljke i operite ih, pa prosušite.
  3. Dodajte u mlaku tečnost vinobrana na vrh kašičice i dobro promešajte.
  4. U pravilno sterilisanoj tegli ređajte grožđe i ljute papričice, pa prelijte ohlađenom tečnošću.
  5. Dobro zatvorite i stavite na tamno i suvo mesto.

 

BONUS VIDEO

Da li je zimnica zdrava ili ne?