Istovremeno slatka, kisela i ljuta, turšija od grožđa je nepravedno zapostavljena zimska salata koja se odlično slaže s jačim jelima od mesa.
Kada govorimo o zimnici, voće uglavnom odvajamo za mirisni domaći džem, dok je za kiselu i ljutu zimsku salatu rezervisano povrće, pa je manje poznato turšijsko grožđe, pikantna zimnica u kojoj gurmani posebno uživaju.
Ako volite neobične zimnice koje spajaju slatko i ljuto, grožđe u turšiji s ljutim papričicama bi moglo postati vaša omiljena salata u hladnim mesecima. Ovaj specijalitet pruža iznenađujuću kombinaciju i ukusan kontrast koji savršeno ide uz jaka zimska jela, posebno ona masnija i s mesom.
U pitanju je zimnica u kojoj ćete naći mnogo vitamina C, B, K i A, zatim mangana, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, antioksidanasa, vlakana... I pravi se tako lako!
Sastojci:
- 2 kg grožđa
- 1 l vode
- 8-10 manjih ljutih paprika
- 200 ml sirćeta
- na vrh kašičice vinobrana
- 3 kašike šećera
- 1,5 kašika soli
- biber u zrnu po ukusu
- lovorov list po ukusu
Priprema
- U šerpu sipajte vodu, šećer, so, sirće, biber u zrnu i lovorov list. Stavite da proključa, pa sklonite na stranu da se hladi.
- Za to vreme operite grožđe, izvadite mu peteljke, pa ocedite i prosušite papirnim ubrusima. I ljutim papričicama sklonite peteljke i operite ih, pa prosušite.
- Dodajte u mlaku tečnost vinobrana na vrh kašičice i dobro promešajte.
- U pravilno sterilisanoj tegli ređajte grožđe i ljute papričice, pa prelijte ohlađenom tečnošću.
- Dobro zatvorite i stavite na tamno i suvo mesto.
BONUS VIDEO
Da li je zimnica zdrava ili ne?