Bez obzira na to želite li da obogatite sir novim aromama ili samo da produžite rok trajanja kocki feta sira koja vam se "vuče" po frižideru, ovo je fenomenalan trik!
Sir u ulju je jedna od onih zimnica koje uvek izazivaju oduševljenje jer je jednostavna, a vrlo raskošna na stolu. I sjajan je način da "spasite sir" koji nikako ne uspevate da potrošite i produžite mu rok čak na još nekoliko meseci!
Ovaj specijalitet potiče iz mediteranske kuhinje, gde se vekovima čuvao sir u maslinovom ulju ne samo da bi duže trajao već i da bi dobio dodatnu aromu.
Kombinacija kremaste fete, mirisnog začinskog bilja i kvalitetnog ulja pravi je mali delikates koji svako domaćinstvo može da pripremi bez mnogo truda. Tegla sira u ulju može biti savršena zimska zakuska, dodatak salatama ili poklon kome će se svako obradovati.
Sastojci:
- feta sir (kocka ili koliko imate)
- maslinovo ulje
- malo bibera
- začinsko bilje po ukusu (peršun, bosiljak, ruzmarin, origano…)
Priprema
- Sipajte začinsko bilje u jednu posudu po ukusu, pa preko sipajte maslinovo ulje, pa dobro promešajte i ostavite da odstoji kako bi začini pustili aromu.
- U međuvremenu isecite feta sir na kockice.
- Kašikom sipajte u dno pravilno sterilisane tegle malo iz smese sa uljem i začinima, pa poređajte pola kockica sira.
- Zatim prelijte ostakom mešavine ulja i začina, pa ponovo ređajte kockice dok ih sve ne potrošite i ponovo nalijte ulje i bilje. Ako tečnost ne pokriva sir, slobodno dodajte još malo maslinovog ulja kako bi bilo iznad kockica.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji




