reč stručnjaka

"To nije dijeta": Poznati nutricionista upozorava na opasnosti povremenog posta za mršavljenje

Stručnjak objašnjava da ova praksa nije pogodna za svakoga

POVREMENI POST IZ UGLA POZNATOG NUTRICIONISTEfoto: Shutterstock / Lipik Stock Media

Povremeni post je sve češće tema razgovora u svetu ishrane. Šta je zapravo u pitanju?

 

To je obrazac ishrane koji uključuje naizmenične periode tokom kojih se jede i tokom kojih se posti. Najčešće se praktikuje 16/8 metoda – 16 sati bez hrane i osam sati tokom kojih se jede.

 

Pablo Ojeda, priznati španski nutricionista, govorio je o ovoj praksi i pojasnio da povremeni post nije dijeta:

–  To je mnogo više. Najjednostavniji i najjeftiniji način da svom telu vratite kontrolu nad osećajem gladi, sitosti i prirodne energije. Kod muškaraca i žena starijih od 40 godina, "povremeni post može biti izvanredan i moćan alat" – kaže Ojeda, ističući glavne benefite ove metode.

Glavne prednosti povremenog posta prema Ojedu:

 

  • Obnavlja signal gladi i sitosti
  • Smanjuje hroničnu niskogradnu upalu dajući probavnom sistemu odmor
  • Aktivira autofagiju, ključni proces „ćelijskog recikliranja“ za zdravlje i zdravo starenje
  • Poboljšava osetljivost na insulin i kontrolu glukoze, smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2
  • Podstiče gubitak masnog tkiva, što je „najopasniji tip telesne masti“
  • Čuva crevnu mikrobiotu i smanjuje habanje probavnog sistema
  • Donosi stabilniju energiju i mentalnu jasnoću već od prvih dana posta

 

Ipak, Ojeda upozorava:

 

–  Povremeni post nije za svakoga. Ne preporučujem ga u trudnoći, tokom dojenja, kod pothranjenosti, poremećaja u ishrani, nekontrolisanog dijabetesa ili ozbiljnih bolesti bez nadzora lekara –  zaključio je nutricionista u videu koji je podelio na društvenim mrežama.

 

Bonus video:

Viralne dijete