Stručnjak objašnjava da ova praksa nije pogodna za svakoga
Povremeni post je sve češće tema razgovora u svetu ishrane. Šta je zapravo u pitanju?
To je obrazac ishrane koji uključuje naizmenične periode tokom kojih se jede i tokom kojih se posti. Najčešće se praktikuje 16/8 metoda – 16 sati bez hrane i osam sati tokom kojih se jede.
Pablo Ojeda, priznati španski nutricionista, govorio je o ovoj praksi i pojasnio da povremeni post nije dijeta:
– To je mnogo više. Najjednostavniji i najjeftiniji način da svom telu vratite kontrolu nad osećajem gladi, sitosti i prirodne energije. Kod muškaraca i žena starijih od 40 godina, "povremeni post može biti izvanredan i moćan alat" – kaže Ojeda, ističući glavne benefite ove metode.
Glavne prednosti povremenog posta prema Ojedu:
- Obnavlja signal gladi i sitosti
- Smanjuje hroničnu niskogradnu upalu dajući probavnom sistemu odmor
- Aktivira autofagiju, ključni proces „ćelijskog recikliranja“ za zdravlje i zdravo starenje
- Poboljšava osetljivost na insulin i kontrolu glukoze, smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2
- Podstiče gubitak masnog tkiva, što je „najopasniji tip telesne masti“
- Čuva crevnu mikrobiotu i smanjuje habanje probavnog sistema
- Donosi stabilniju energiju i mentalnu jasnoću već od prvih dana posta
Ipak, Ojeda upozorava:
– Povremeni post nije za svakoga. Ne preporučujem ga u trudnoći, tokom dojenja, kod pothranjenosti, poremećaja u ishrani, nekontrolisanog dijabetesa ili ozbiljnih bolesti bez nadzora lekara – zaključio je nutricionista u videu koji je podelio na društvenim mrežama.
Bonus video:
Viralne dijete