učinićete čuda za sebe

Nutricionista otkrio: 5 supervoćki koje treba da jedete jednom u 7 dana ako hoćete da poboljšate svoje zdravlje

Koje voće treba da unesete na nedeljnom nivou kako biste još više učinili za svoje zdravlje?

Ako jedete ove voćke na nedeljnom nivou, učinićete mnogo za svoje zdravljefoto: Shutterstock

Kako biste imali zdravu izbalansiranu ishranu, bitno je da svakodnevno konzumirate i voće. 

 

Sertifikovani nutricionista Rob Hosbon, koji je i autor knjige "Unprocess Your Life", kaže da na nedeljnom nivou treba da jedete ovih 5 voćki kako biste poboljšali svoje zdravlje

.

Evo kojih 5 supervoćki treba da jedete na nedeljnom nivou:

 

Jabuke

 

Naučna istraživanja su pokazala da jabuke koje je bogato flavonoidima, biljnim jedinjenima poznatim po svojim snažnim antiinflamatornim svojstvima, pomaže u promociji zdravog starenja.

Jedna studija koju su objavili naučnici na Univerzitetu Kvins u Belfastu ranije ove godine otkrila je da su učesnici koji su povećali unos hrane bogate flavonoidima, uključujući jabuke, za tri porcije dnevno imali do 15% manji rizik od krhkosti, fizičkog opadanja i lošeg mentalnog zdravlja.

 

Još jedna nedavna studija istraživača sa Univerziteta u Redingu pratila je 40 ljudi i otkrila da konzumiranje dve jabuke dnevno smanjuje nivo "lošeg" holesterola za skoro četiri procenta.

Dve jabuke dnevno smanjuju nivo lošeg holesterolafoto: Shutterstock/Africa Studio

Jabuke su bogate rastvorljivim vlaknima, nazvanim pektin koji formiraju gel u crevima i to usporava brzinu oslobađanja šećera iz hrane u krvotok.

 

Koliko su zdrave, pokazuju i istraživanja koja ukazuju da ljudi koji redovno jedu jabuke imaju manje šanse da razviju dijabetes tipa 2.

 

Prema rečima Roba Hobsona, sertifikovanog nutricioniste i autora knjige "Unprocess Your Life", najbolje je da se ovo voće jede celo i neoljušteno s ozbirom da je velika većina vlakana i antioskidanata koncentrisao u kori. 

 

Vitamin C koji jabuke sadrže se delimično gubi kuvanjem, a Hobson upozorava d aje najbolje da se izbegavaju sokovi jer uklanjanju vlakna i koncentrišu šećer. 

 

Možete da dodate krišku jabuke u salatu kako biste poboljšali apsorpciju gvođža. 

 

 

Borovnice

 

Borovnice sadrže vitamin C, vlakna i antocijanine, flavonoide odgovorne za crvenu i plavu boju bobica, koji imaju posebno snažne efekte. Ali studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu borovnice imaju značajno smanjen rizik od bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

 

Što je plava nijansa tamnija, borovnica sadrži više antocijanina, kaže gospodin Hobson. Ovo su moćni antioksidanti koji pomažu krvnim sudovima da se opuste i mogu poboljšati način na koji telo obrađuje glukozu.

Borovnice sadrže vitamin C, vlakna i antocijaninefoto: yanishevska/Shutterstock

Kliničke studije pokazuju da borovnice mogu da poboljšaju osetljivost na insulin, a s obizrom da su bogate vlaknima uporavaju oslobađanje šećera iz hrane. 

 

Najbolje je da ih jedete cele, sveže ili zamrznute, jer zamrzavanje ne oštećuje njihove antioksidante. 

 

Ubacite ih kašu sa ovsenim pahuljicama i jogurtom i ne samo što ćete uravnotežiti šećer i vlakna i proteina već ćete obezbediti kalcijum i probiotike za zdravlje creva.

 

Sadržaj vitamina C u borovnicama takođe povećava apsorpciju gvožđa, pa njihovo dodavanje u doručak bogat gvožđem, poput obogaćenih žitarica ili čia pudinga, ima smisla sa nutritivne tačke gledišta.

 

Kruške

 

Kruške su bogate rastvorljivim vlaknima i zaštitnim biljnim jedinjenjima, a studije koje grupišu ova dva sastojka pokazuju da su povezana sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

 

Prema rečima gospodina Hobsona, kruške takođe pružaju zadovoljavajuću slatkoću bez izazivanja naglih oscilacija šećera u krvi. Jedenje sa korom povećava unos vlakana i hranljivih materija.

Kruške su zdrave i sadrže zdrav šećer pa ćete da zadovoljite i potrebu za slatkišimafoto: Profimedia

Najbolje je da jedete sirove kruške i neoljuštene za najveći sadržaj vlakana, kaže Hobson.

 

Možete i da ih jedete i kao kompot radi lakšeg varenja bez dodavanja rafinisanog šećera. Isto tako možete da ih servirate i sa grčkim jogurtom ili svežim sirom tako da kombinuju proteine, masti i vlakna

A ako je kombinujete sa orašastim plodovima poput oraha dodaje svemu omega 3 masti i čuvaju zdravlje srce.

 

- Kao i kod jabuka, njihov sadržaj vitamina C pomaže u apsorpciji gvožđa, pa je uključivanje kriški krušaka u salatu od spanaća i semenki pametan način za poboljšanje ishrane. - kaže Hobson.

 

 

Nar

 

Seme nara, poznato kao aril, i sok od voća sadrže jedinstvena biljna jedinjenja koja se nazivaju elagitanini. Ona deluju u interakciji sa skrobnom hranom kako bi smanjila uobičajeni skok šećera u krvi nakon obroka.

 

Najbolje je da ga jedete kao sveže voće, jer sadrži vlakna i antioksidante.

 

Možete da ga jedete kao dodatak salatama od sočiva i žitarica i da na taj način oslobodite vitamin C i poboljšate apsorpciju gvožđa iz mahunarki.

Nar dodajte salatama pa ćete pomoći bolju asorpciju gvožđafoto: Jess Gregg/Shutterstock

- Kombinovanje sa zdravim mastima poput maslinovog ulja u prelivu za salatu takođe može pomoći u apsorpciji antioksidanata rastvorljivih u mastima - kaže Hobs.

 

- Čak i mala porcija soka uz uravnotežen obrok može ublažiti skokove šećera u krvi od skroba. -

 

Maline

 

Stručnjaci se odavno slažu da zdravstvene koristi maline potiču od njenog izuzetno visokog sadržaja vlakana.

 

- Maline su neobične jer imaju više vlakana od drugog voća, ali malo prirodnog šećera u poređenju sa mnogim drugim voćem -  kaže gospodin Hobson.

 

Takođe su pune antocijanina, poput borobnica i mogu da pomognu telu da efikasniej reaguje na insulin. 

 

Studije takođe pokazuju da je dodavanje malina obroku bogatom ugljenim hidratima rezultiralo nižim nivoom šećera u krvi i insulina nakon toga u poređenju sa istim obrokom bez malina.

Nema veze da li ćete maline da jedete sveže ili zamrznute, ima mnogo benefitafoto: Universal Images Group Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Najbolje je da ih jedete sveže, ali i zamrznute su podjednako dobre, jer zadržavaju svoje hranljive materije. 

 

Izbegajvate zaslađene sosove ili džemove od malina, koji imaju mnogo manje vlakana, a mnogo više šećera. 

 

Maline mogu sjajno da funkcionišu sa ovsom, čia semenom ili lanenim semenom, stvarajući bazu bogatu vlaknima koja produžava osećaj sitosti i podržava zdravlje creva.

 

Takođe su bogate vitaminom C, tako da njihovo kombinovanje sa hranom koja sadrži gvožđe, kao što su semenke bundeve ili integralne žitarice, može poboljšati apsorpciju gvožđa.

 

- Dodavanje u jogurt ili kefir nudi probiotski podsticaj uz vlakna, što je pobeda za crevni mikrobiom - dodaje on.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

OVO JE LAK NAČIN ZA SPREVAČANJE DIJABETESA Dr Stanišić: Voće ima potpuno drugo dejstvo nego što se mislilo! PRODAVNICE PUNE ZAMKI?