sočno

Recept za najkremastiji caciki sos koji ste probali! Sprema se za 10 minuta, a ide i uz giros, ćevape, povrće ili hleb

Caciki sos se sprema jednostavno, a može da se jede u raznim prilikama.

foto: Shutterstock/Tanya Sid

Kremasti sos od jogurta i krastavca, zvani caciki, pravi se od jednostavnih sastojaka. A iako se tradicionalno pravi od ceđenog jogurta od ovčijeg ili kozjeg jogurta, punomasni grčki jogurt će biti sasvim dobar izbor. 

 

Za pripremu ovog recepta će vam trebati oko 10 minuta, a na kraju ćete dobiti blago oporog sosa sa ukusom belog luka koji zahvaljujući krastavcu osvežava. 

 

A za najbolju teksturu, pokrijte i stavite u frižider od 30 minuta do 2 sata pre serviranja. Ovaj svestrani sos od krastavca i jogurta može se koristiti na mnogo načina, kako sa povrćem tako i sa lososom, jagnjećim rebrima, ćevapima ili kao preliv za pečeni krompit. 

 

Sastojci:

 

  • 3/4 krastavca, delimično oljuštenog
  • 1 kašičica soli
  • 4 do 5 čenova belog luka
  • 1 kašičica belog sirćeta
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 šolje običnog grčkog jogurta
  • Šaka seckane sveže mirođije ili nane
  • 1/4 kašičice mlevenog belog bibera
  • Topla pita hleb za serviranje
  • Seckano povrće za serviranje

 

Priprema:

 

Pomešajte izrendan krastavac sa 1/2 kašičice soli. Pa onda dobro iscedite krastavac

 

U jednu veliku posudu za mešanje stavite beli luk sa preostalih 1/2 kašičice soli, belim sirćetom i ekstra devičanskim maslinovim uljem. Promešajte da se sjedini.

Caciki ide odlično uz girosfoto: Shutterstock/Anastasia Kamysheva

Dodajte izrendani krastavac u posudu sa mešavinom belog luka. Umešajte jogurt, prstohvat belog ili crnog bibera i sveže začinsko bilje. Dobro promešajte da se sjedini.

 

Poklopite i stavite u frižider na kratko (od 30 minuta do nekoliko sati pre serviranja). Ovo će pomoći da se sos zgusne i da mu se da najbolja tekstura, a istovremeno će omogućiti da se ukusi sjedine.

 

Kada želite da ga servirate, promešajte caciki da biste osvežili, a po ćelji poprskajte sa još malo maslinovog ulja. 

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept