Ako je jedino što vas sprečava da iz ovih stopa napravite mirišljavu domaću pitu to što vam se ne motaju rolne od kora, ovaj brzi trik morate probati!
Grčka i turska kuhinja obiluju interesantnim receptima za pite za koje koristimo već gotove, kupovne kore, a jedna od omiljenih je čuvena grčka spanakopita.
Ovo sočno pecivo koje se pravi od spanaća i sira, uz dodatak začinskog bilja za bogatiji ukus, vrlo je popularno u svetu zbog svog fenomenalnog ukusa, a postoji jednostavan način da spanakopitu pripremite za samo nekoliki minuta.
Grčka harmonika-pita sa sirom i spanaćem
Verovali ili ne, priprema fila traje duže od slaganja pite, a tajne je u nabiranju kora u harmoniku.
Sastojci:
- 10 listova gotovih kora za pitu
- 120 s putera
- 1/2 kašičice soli
- 450 g spanaća
- 450 g feta sira
- 220 g krem sira
- (opciono) mladi luk po ukusu
- 3 jajeta
- 2 kašičice mirođije
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 3-4 kašičice maslinovog ulja
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180 °C.
- U dubljoj činiji mikserom umutite krem sir, pa tome dodajte jaja, mirođiju, so i biber i nastavite da mutiute još dva minuta.
- Dodajte sitno seckan spanać, pa izmrvite i feta sir i nastavite da mutite. U ovom koraku dodajete ulje i, ako želite i imate ga, možete da ubacite i mladi luk.
- Stavite dve kore jednu na drugu u tepsiji, pa prelijte otopljenim puterom.
- Nanesite pet kašika fila i razmažite po kori, pa prstima nabirajte koru tako da izgleda kao harmonika. Ponavljajte tako s još dve po dve kore dok ne utrošite materijal i sve "harmonike" poređajte po dnu tepsije.
- Premažite gornji deo pite otopljenim puterom, a ako vam je ostalo nadeva, prelijte njim.
- Pecite 45-60 minuta, dok ne bude zlatno i hrskavo odozgo.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Čorba od celera
( Glossy, T.S.R. )