njami

Slani mafini sa tikvicama, sirom i šunkom: Doručak ili večera koja nestaje u trenu sa tanjira

Ukoliko želite da na brzinu spremite ukusan i zdrav obrok za svoju porodicu ovaj recept obavezno sačuvajte 

NAJUKUSNIJI MAFINI SA ŠUNKOM I SIROM foto: Shutterstock/Elena Shashkina

Ako tražiš nešto brzo, sočno i savršeno za grickanje – ovi mafini od tikvica su pun pogodak! Super su kao užina, doručak, dodatak ručku, pa čak i kao slana grickalica uz film.

 

Mogu da se jedu i topli i hladni, idealni su za poneti na posao, piknik, put... i da budemo iskreni – teško je stati na jednom!

Sastojci (za oko 8-10 mafina):

 

  • 300 g tikvica
  • 2 jaja
  • 70 g pšeničnog brašna
  • 60 g tvrdog sira
  • 70 g šunke
  • ½ paradajza
  • Prstohvat praška za pecivo
  • Mleveni crni biber po ukusu
  • So po ukusu
  • Malo biljnog ulja (za podmazivanje kalupa)

 

MAFINI SU ODLIČAN IZBOR ZA DORUČAK ILI VEČERU, ALI I ZA UŽINU foto: Shutterstock/Ingrid Balabanova

Priprema:

 

Pripremi tikvice: Izrendi ih krupno, posoli i ostavi 5–10 minuta. Zatim ih dobro iscedi rukama da izbaciš višak vode.

 

Pripremi ostale sastojke:

 

  • Sir izrendi srednje sitno.
  • Šunku i paradajz iseci na sitne kockice.

 

Pomešaj sve: U većoj posudi sjedini tikvice, jaja, sir, šunku, paradajz, brašno, prašak za pecivo, biber i so. Dobro izmešaj.

 

Sipaj u kalupe: Podmaži kalup za mafine uljem i ravnomerno rasporedi smesu.

 

Peci: U prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, peci 30–35 minuta – dok mafini ne porumene i zamirišu na celu kuću!

 

Mali kulinarski trik:

 

Ako su tikvice sa debelom, čvrstom korom – slobodno ih oljušti.
Po želji možeš ubaciti i malo svežeg peršuna ili origana za dodatnu aromu.

 

Ovi slani mafini su savršena kombinacija zdravog i ukusnog, i savršeno se slažu uz jogurt, supe, pa čak i uz hladan čaj.


Probaj ih jednom i postaće omiljen obrok za celu porodicu!

 

Bonus video:

Žena jede 9.000 kalorija dnevno a izgleda sjajno - kako?