deluje!

Za zdravo mršavljenje i stabilan šećer u krvi: Niskoglikemijsku dijetu s razlogom preporučuju i lekari, a nije teška

Nema gladovanja, nema previše odricanja, ni brojanja kalorija, merenja porcija u gram, a nema ni muke. GI dijeta odavno se preporučuje ljudima koji imaju problem sa šećerom u krvi, a primećeno je da sagoreva masne naslage.

Niskoglikemijska dijeta nije toliko restriktivna kao ostalefoto: Olga Pink/Shutterstock

Ako pokušavate da smršate već neko vreme, verovatno vam je muka od same pomisli na dijetu i razmišljanja o njima, ali režim ishrane za mršavljenje uopšte ne mora da bude komplikovan!


Verovali ili ne, postoji dijeta koja vam ne zabranjuje da jedete hleb i ne tera vas na beskrajno gladovanje, a topi masne naslage, pomaže u regulaciji šećera u krvi i daje energiju tokom celog dana.


I čak nije u pitanju ništa složeno i što vam traži da izdvajate mnogo vremena, novca i organizacije, već jednostavna ishrana s niskim glikemijskim indeksom, koja je već godinama hit među onima koji žele zdrav, održiv način mršavljenja.

Šta je zapravo glikemijski indeks (GI)?


Glikemijski indeks određuje brzinu kojom se ugljeni hidrati iz hrane razgrađuju u glukozu i podižu nivo šećera u krvi. Normalno je da šećer skoči posle obroka, a koliko – zavisi od GI.

 

Glikemijski indeks (GI) skala je koja rangira namirnice na osnovu toga koliko brzo podižu nivo šećera u krvi nakon konzumiranjafoto: GrAl/Shutterstock

Namirnice sa visokim GI (70 i više) izazivaju nagli skok šećera, što može dovesti do osećaja umora i gladi i skladištenja masnih naslaga. One sa niskim GI (55 i niže) razgrađuju se sporije, što daje telu dugotrajnu energiju i pomaže da se izbegnu napadi gladi.


Znate ono kad iz čista mira osetite da hitno nešto morate da pojedete? Moguće je da je to zato što jedete hranu s visokim glikemijskim indeksom.


Kako funkcioniše dijeta sa niskim GI?


Ova dijeta, inače omiljena glumici Džuliji Roberts, ne zahteva da brojite kalorije, već da se fokusirate na kvalitet ugljenih hidrata koje unosite. Ideja je da većinu obroka čine namirnice sa niskim GI, uz umeren unos proteina i zdravih masti.


Rezultat može da bude stabilan nivo šećera u krvi, niži insulin i manje masnih naslaga.

 

Džulija Roberts godinama čuva vitku figuru uz pomoć GI dijetefoto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

To je posebno značajno za ljude koji žive s dijabetesom tipa 2 ili imaju rizik da da ga razviju, a ova dijeta je povezana i s nižim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.


Mršavljenje uz GI dijetu


Studije pokazuju da ljudi koje prate ovu dijetu mogu da izgube od dva do pet kilograma mesečno, u zavisnosti od metabolizma i fizičke aktivnosti, bez osećaja uskraćenosti ili drastičnih restrikcija jer ćete jesti, manje-više, sve.

Saveti za mršavljenj uz niskoglikemijsku dijetu:

  1. Uvek kombinujte ugljene hidrate s proteinima i mastima kako bi GI obroka bio još niži.
  2. Birajte celovite, neprerađene namirnice.
  3. Ne preskačite obroke jer stabilan ritam ishrane pomaže telu da optimalno koristi energiju.
  4. Neka vam glikemijski indeks namirnica bude vodič, a ne opsesija jer balans je ključ!


Zdravstvene prednosti niskoglikemijske dijete


Pored toga što doprinosi mršavljenju, dijeta sa niskim glikemijskim indeksom ima još nekoliko načina da pomogne organizmu, tako što:

  • pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2,
  • reguliše holesterol i krvni pritisak,
  • pruža dugotrajni osećaj sitosti i energiju,
  • pogodna je i za osobe sa hormonalnim disbalansom, poput onog koji prati sindrom policističnih jajnika.

Namirnice koje treba jesti (jer imaju nizak ili srednji GI):

 

  • Avokado (glikemijski indeks: 10)
  • Jogurt od obranog mleka (glikemijski indeks: 14)
  • Spanać (glikemijski indeks: 15)
  • Crveni kupus (glikemijski indeks: 15)
  • Brokoli (glikemijski indeks: 15)
  • Tikvice (glikemijski indeks: 15)
  • Trešnje ((glikemijski indeks: 22)
  • Višnje (glikemijski indeks: 22)
  • Kupine (glikemijski indeks: 25)
  • Pasulj tetovac (glikemijski indeks: 27)
  • Paradajz (glikemijski indeks: 30)
  • Sirova šargarepa (glikemijski indeks: 16)
  • Jagode (glikemijski indeks: 32)
  • Sočivo (glikemijski indeks: 32)
  • Mladi grašak (glikemijski indeks: 32)
  • Kruške (glikemijski indeks: 36)
  • Smrznuti grašak (glikemijski indeks: 39)
  • Obrano mleko (glikemijski indeks: 28)
  • Jogurt od punomasnog mleka (glikemijski indeks: 34)
  • Breskve (glikemijski indeks: 35)
  • Jabuke (glikemijski indeks: 36)
  • Pomorandža (glikemijski indeks: 43)
  • Heljda (glikemijski indeks: 45)
  • Grožđe (glikemijski indeks: 46)
  • Kuvana šargarepa (glikemijski indeks: 32-49)
  • Basmati pirinač (glikemijski indeks: 52)
  • Kivi (glikemijski indeks: 52)

 

Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeksfoto: Promo


Namirnice koje ne treba jesti (jer imaju visok GI):

 

  • Suvo grožđe (glikemijski indeks: 56)
  • Kajsija (glikemijski indeks: 57)
  • Krompir pire (glikemijski indeks: 58)
  • Kesten  (glikemijski indeks: 60)
  • Pšenični griz (glikemijski indeks: 60)
  • Kukuruz (glikemijski indeks: 60)
  • Suve smokve (glikemijski indeks: 61)
  • Dinja (glikemijski indeks: 64)
  • Marmelada sa šećerom (glikemijski indeks: 65)
  • Cvekla (glikemijski indeks: 66)
  • Ananas (glikemijski indeks: 66)
  • Instant krompir pire (glikemijski indeks: 72)
  • Beli hleb (glikemijski indeks: 73)
  • Beli pirinač (glikemijski indeks: 73)
  • Pečeni krompir (glikemijski indeks: 85)
  • Lubenica (glikemijski indeks: 76)
  • Sokovi i zaslađeni napici (glikemijski indeks: 68–90)
  • Kroasani i peciva od belog brašna (glikemijski indeks: 70+)
  • Kuvani krompir (glikemijski indeks: 78)
  • Čips i druge slane grickalice (glikemijski indeks: 80+)
  • Kukuruzne pahuljice (glikemijski indeks: 81)
  • Pirinčano mleko (glikemijski indeks: 83)

 

BONUS VIDEO

Da li je dijeta po krvnim grupama opasna?